A teraz o architekturze nowej siedziby Muzeum Śląskiego [WIDEO]

Czytaj dalej
DN

A teraz o architekturze nowej siedziby Muzeum Śląskiego [WIDEO]

DN

Wybierzcie się do nowego Muzeum Śląskiego, bo naprawdę warto, a na dodatek w lipcu jest za darmo. Nie możecie? Zatem zapraszamy na krótki film poklatkowy.

Kto jeszcze nie odwiedził nowego Muzeum Śląskiego w Katowicach? Do końca lipca 2015 jest szansa, by zrobić to za darmo. Od 1 sierpnia zapłacimy już 24 złote za podziemne ekspozycje i możliwość wjazdu na wieżę. Szykujecie się? To przeczytajcie, co to za muzeum. Ale tym razem nie o wystawach, lecz jego architekturze.

To że sama architektura sprawia, iż muzeum warte jest odwiedzin, wiadomo od dawna: to przecież wybudowany na terenie dawnej kopalni Katowice obiekt w tym roku został nominowany do prestiżowej nagrody Mies van der Rohe Award 2015, najważniejszej nagrody architektonicznej w Europie. Ba, doszedł nawet do półfinału! Ostatecznie nagrodę dostał inny obiekt z Polski - Filharmonia Szczecińska.

Muzeum Śląskie stanęło w miejscu kopalni Katowice, a zaprojektowała je austriacka pracownia Riewe Riegler Architekten z Grazu. Sale wystawiennicze są pod ziemią, na powierzchni widzimy kilka zrewitalizowanych XIX-wiecznych pokopalnianych budynków, wieże szybów wyciągowych i obłożone mrożonym szkłem szyby wentylacyjne. Te szyby są najbardziej efektownymi budowlami przy Drogowej Trasie Średnicowej, szczególnie wieczorem, gdy są podświetlane. Założenie architektów było takie, by jak najwięcej funkcji muzeum przenieść pod ziemię i jak najmniej ingerować w poprzemysłowy krajobraz na powierzchni. Udało im się? Oceńcie.

O przenosinach muzeum do nowej siedziby mowa była od lat 80., czyli od czasu, kiedy muzeum restytuowano. Najpierw - na ulicę Ceglaną, na granicy śródmieścia Katowic, Muchowca i dzielnicy Brynów. Pierwszy konkurs na nowy gmach wygrał architekt warszawski Jan Fiszer. Realizacja projektu ze względu na brak środków została wstrzymana. Do sprawy nowej siedziby wrócono w roku 2000, kiedy powołano Komitet Budowy. Już wtedy prócz działki przy Ceglanej rozważano należący do Skarbu Państwa grunt przy DTŚ. Ta druga lokalizacja wygrała. Międzynarodowy konkurs na projekt rozstrzygnięto w 2007. Wygrał zespół architektów z Grazu w Austrii. Jak wygląda ich dzieło? Oto film poklatkowy z nowego muzeum.

DN

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikzachodni.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.