KD

Ale Babka poleca: przepis na najzdrowszą pizzę świata!

Ale Babka poleca: przepis na najzdrowszą pizzę świata! Fot. alebabka.blogspot.com
KD

Tarnogórska Ale Babka, czyli Kinga Paruzel, blogerka i laureatka I polskiej edycji MasterChef, autorka książki "Nie...zwykła KUCHNIA, tym razem poleca fit ... pizzę. To nie żart! Potrawa słynąca ze sporej dawki kalorii może być doskonałą przekąską dla osób dbających o sylwetkę. Sprawdźcie jak to zrobić.

Jak wyjaśnia autorka kulinarno-lifestylowego bloga alebabka.blogspot.com, sekret pizzy tkwi w jej spodzie.

- Wykonałam go z samych nasion i kiełków. Jest chrupiący i ma orzechowy smak - zdradza Kinga.

Oto przepis, który znajdziemy również na jej blogu.

Składniki:
¾ szklanki wody, ¼ szklanki nasion chia, 2 łyżki nasion dyni, 1 łyżka nasion słonecznika, 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego, 3 łyżki kiełków gryki lub namoczonej przez 30 minut w wodzie kaszy gryczanej niepalonej, ½ łyżeczki soli różowej himalajskiej, sos pomidorowy, 100 g białego chudego twarogu, garść szpinaku, słodka, wędzona papryka

Przygotowanie:
Nasiona chia i babkę płesznik zalać wodą i odstawić na bok. Posiekać pestki dyni i nasiona słonecznika. Wraz z kiełkami gryki dodać do miski z chia. Doprawić całość solą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koło grubości 1 cm. Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąc go i rozsmarować na górze sos pomidorowy. Pizzę oprószyć serem, słodką wędzoną papryką i szpinakiem. Ponownie włożyć całość do piekarnika na 10 – 15 minut. Podawać skropione oliwą i oprószone świeżo zmielona sola i pieprzem.

Zamiast kiełków gryki można również użyć mąki gryczanej lub owsianej, orkiszowej, pszennej razowej.

KD

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.