Barszcz z młodej botwinki

Czytaj dalej
Jolanta Pierończyk

Barszcz z młodej botwinki

Jolanta Pierończyk

Dziś ostatni już przepis Doroty Dominiak, współwłaścicielki Domu Bawarskiego, który półtora roku temu przeszedł udaną rewolucję kuchenną Magdy Gessler. Będzie to barszcz z młodej botwinki. Z dodatkiem chrzanu, czosnku... Spróbujcie.

Barszcz z młodej botwinki

2 pęczki botwinki umyć dokładnie, buraczki obrać ze skórki lub wyczyścić szczoteczką
Liście i łodygi w pokroić w kostkę, buraczki w półkrążki.
Przygotować 2 litry wywaru drobiowego lub jarzynowego.
Pokrojoną botwinkę wrzucamy do wywaru i gotujemy ok. 15 minut, następnie wlewamy 50 ml octu 10-proc. spirytusowego (żeby zatrzymać kolor oraz proces gotowania)
Dodać 3 łyżki dobrego chrzanu, 6 ząbków czosnku startego, doprawić solą, pieprzem, cukier, żeby zrównoważyć smak.
Zupa ma być lekko pieprzna, lekko słona i kwaśna.
Dodać 4 łyżki 36-proc. śmietanki słodkiej (powinniśmy uzyskać kolor fuksji). Posypujemy koperkiem i gotowe.
Podajemy z jajkiem na twardo.

Jolanta Pierończyk

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.