Ciepło przestaje służyć roślinom, ale i tak jest lepiej

Czytaj dalej
Fot. Adam Wojnar/
Agata Wodzień-Nowak

Ciepło przestaje służyć roślinom, ale i tak jest lepiej

Agata Wodzień-Nowak

- Zdecydowanie jest lepiej niż wyglądało to pod koniec października. O tym jak będzie dalej , zadecyduje i tak pogoda - mówi doradca z KPODR.

Najpierw długo było sucho i nawet orać przychodziło z trudem, zasiewy także przesunęły się w czasie. Rolnicy wysiewali zboża ozime jeszcze w listopadzie.

- Teraz stan roślin przed zimą jest znacznie lepszy niż jeszcze miesiąc temu - ocenia Marek Radzimierski, główny specjalista ds. produkcji roślinnej Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, oddział w Przysieku.

Panujące dotychczas temperatury sprzyjały roślinom, co pozwoliło na siew, gdy już pojawiła się wilgoć w glebie. Ciepło w grudniu przestaje pomagać uprawom.

- Dalszy układ zbyt wysokich temperatur jest niekorzystny ze względu na dwa czynniki. Pierwszy to słabe zahartowanie roślin, które jest niezbędne dla zabezpieczenia roślin przed mrozami. Drugim problemem, przy przedłużających się stosunkowo wysokich temperaturach były i są szkodniki, które mogą pojawiać się na polach. Pchełki, miniarki, gnatarz w rzepaku, miniarki i mszyce w zbożach to szkodniki, które przy długiej jesieni możemy spotkać na polach. Dlatego plantacje jesienią, tak długo jak są oznaki wegetacji, powinny być obserwowane, a szkodniki po przekroczeniu progów szkodliwości likwidowane. Podobna sytuacja jest z patogenami chorób - wskazuje Radzimierski.

Specjalista z KPODR mówi, że nadal mamy hydrologiczną suszę w głębszych warstwach gleb. Wilgoć w warstwie ornej jest jednak odpowiednia do pobrania składników pokarmowych. - Do wiosny zapasów wilgoci wystarczy, ale na jak długo dalej - nie wiadomo - zadecyduje o tym ilość opadów w zimie, a następie w okresie wegetacji letniej, w przyszłym roku. Niestety naszym problemem jest mała możliwość retencjonowania wody - mówi doradca z Przysieka.

Agata Wodzień-Nowak

Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:



  • rolnictwo,

  • żywność,

  • ogrodnictwo,

  • społeczność wiejska.


Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.


Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Rolnictwo podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.


Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. z pandemią COVID-19, wojna na Ukrainie, rynkowe gry np. ceną gazu silnie oddziałują na ciągłość i opłacalność produkcji. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.


To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczynają na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.


 


O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: agata.wodzien@polskapress.pl.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.