Sprzedawcy żywności mają czas do 31 marca na złożenie sprawozdania o marnowanej żywności do Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.
Polska znajduje się w niechlubnej czołówce, jeśli chodzi o marnowanie żywności - zajmuje 5 miejsce w Unii Europejskiej. Niewiele osób wie, że rocznie w Polsce marnuje się co najmniej 5 mln ton jedzenia. Okazuje się, że ponad połowa tej liczby, około 60 proc. dotyczy marnotrawienia żywności w domach.
Warto pamiętać o tym, że nawet niewielkie zmiany w robieniu zakupów i przygotowywaniu posiłków spowodują, że można jeść zdrowiej, oszczędzić pieniądze, a przede wszystkim nie marnować jedzenia.
Tymczasem, zgodnie z ustawą z lipca 2019 roku o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, istnieje obowiązek składania do Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach pisemnego rocznego sprawozdania o marnowanej żywności przez sprzedawców żywności, w terminie do 31 marca roku kalendarzowego następującego po roku, którego dotyczy sprawozdanie.
Wszystkie informacje, w tym wzór sprawozdania, można znaleźć na stronie Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach