Maria Olecha-Lisiecka

Ewa Wachowicz poleca: kapuśniak na wędzonych żeberkach i karkówka po flisacku

Ewa Wachowicz poleca: kapuśniak na wędzonych żeberkach i karkówka po flisacku
Maria Olecha-Lisiecka

Kapuśniak na wędzonych żeberkach i karkówka po flisacku, czyli dania dla prawdziwych mężczyzn? Niekoniecznie. Ale na pewno są to konkretne, sycące posiłki. Takie powinniśmy jeść jesienią i zimą. Dlatego dziś prezentujemy Wam przepisy Ewy Wachowicz na pyszny kapuśniak i zapiekaną pod pierzynką z warzyw i boczku karkówkę.

Ale najpierw garść informacji: kapusta kiszona zwana też kwaszona to bogate źródło witamin i minerałów. Nie ma przasady w tym, że zawiera dużo witaminy C (dawniej była używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi), ale także witaminy E, wapnia i fosforu, naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole, bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy, działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów. Kapusta kiszona to nasza naturalna tarcza chroniąca przez wirusami i przeziębieniem. Zatem... robimy kapuśniak!

Kapuśniak na żeberkach wędzonych - składniki:
pół kg żeberek wędzonych
włoszczyzna jak do rosołu (marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula)
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
kawałek kiełbasy wiejskiej
1 łyżka smalcu gęsiego
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół kg ziemniaków
pół kg kapusty kiszonej
pół szklanki soku spod kiszonej kapusty
1 łyżeczka kminku
natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Posolić. Przykryć i ugotować na małym ogniu. Na patelni rozgrzać smalec i przesmażyć na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. Po chwili wrzucić posiekaną w piórka cebulę, następnie pokrojony czosnek.

Ugotowane żeberka i jarzyny wyjąć z wywaru. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, przykryć i ugotować. Mięso oddzielić od kości, pokroić. Gdy ziemniaki zmiękną, wrzucić do garnka odciśniętą i posiekaną kapustę. Przyprawić kminkiem. Dorzucić pokrojone mięso oraz kiełbasę z patelni. Wymieszać i ugotować. Pod koniec dokwasić sokiem z kapusty. Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.

Karkówka po flisacku - składniki:
1 kg karkówki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
pół łyżeczki kminku mielonego
3 łyżki musztardy miodowej
mąka do obtoczenia
olej ryżowy lub smalec do smażenia
5 ziemniaków
2 cebule
pół papryki czerwonej
200 g boczku wędzonego
sól
1 szklanka bulionu

Wykonanie: karkówkę natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprószyć majerankiem i mielonym kminkiem. Posmarować musztardą. Przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie pokroić na centymetrowe plastry. Obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju, na mocno rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w plastry. Cebule posiekać w piórka. Z papryki wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Warzywami przykryć mięso. Na wierzchu ułożyć boczek pokrojony w paski. Posolić. Podlać bulionem.
Przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Po tym czasie odkryć i zrumienić przez ok. 10-12 minut.

Maria Olecha-Lisiecka

Jestem dziennikarką i szefową Newsroomu Dziennika Zachodniego. Piszę o Śląsku, a szczególnie o Gliwicach i Zabrzu, ale także o Kościele, inwestycjach, drogach i... książkach. Robię też zdjęcia. Książki to moja wielka pasja od lat, dlatego w DZ mam program wideo o książkach Prolog. Lubię rozmawiać i słuchać ludzi, więc przeprowadzam wywiady, m.in. z pisarzami i pisarkami, a także z przedstawicielami Kościoła w Polsce. Jestem laureatką II nagrody w konkursie Silesia Press 2020, zostałam też wybrana Dziennikarką Roku 2017 DZ i Dziennikarką Multimedialną Roku 2010 DZ. Kocham góry i lato, słucham Iron Maiden. Uważam, że kobieca strona piłki, czyli futbol od kuchni, jest często ciekawsza od tego, co dzieje się na boisku. Relaksuję się czytając i gotując.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikzachodni.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.