Ewa Wachowicz poleca: kartoflanka z chipsami boczkowymi i chleb czosnkowy

Czytaj dalej
Maria Olecha-Lisiecka

Ewa Wachowicz poleca: kartoflanka z chipsami boczkowymi i chleb czosnkowy

Maria Olecha-Lisiecka

Czosnek to naturalny antybiotyk, dlatego jesienią i zimą powinniśmy go dużo jeść. Zatem bohaterem dzisiejszych dań: kartoflanki z chipsami boczkowymi i chleba czosnkowego jest właśnie czosnek. Spróbujcie zrobić te dania wg przepisów Ewy Wachowicz.

Czosnek to naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Tę zbawienną roślinę odkryli ptrawdopodobnie Chińczycy 5 tys. lat temu. W przyrodzie istnieje około 700 gatunków czosnku. W stanie dzikim występuje na całej półkuli północnej, przede wszystkim w strefie umiarkowanej. Gatunkiem typowym jest czosnek pospolity.

Jeśli lubicie czosnek, koniecznie wypróbujcie przepisy Ewy Wachowicz!

Kartoflanka z chipsami boczkowymi i czosnkiem - składniki:
8 ziemniaków
1,5 l wywaru jarzynowego lub drobiowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
kilka plastrów boczku wędzonego
1 cebula
sól
natka pietruszki

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić majerankiem. Posolić. Przykryć i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Boczek pokroić. Wrzucić na patelnię i usmażyć na wolnym ogniu. Odsączyć na ręczniku papierowym. Na tłuszczu, który wytopił się podczas smażenia boczku, zrumienić cebulę. Można ją nawet lekko przypalić. Przełożyć do garnka. Zupę podawać z usmażonym boczkiem. Można udekorować natką pietruszki.

Chleb czosnkowy - składniki:
400 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
400 ml wody
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
mleko
czarnuszka
smalec gęsi do posmarowania formy
mąka do wysypania foremki

Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić. Do miksera wsypać mąkę, posolić, dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Dolać resztę wody, dodać rozpuszczone drożdże. Dobrze zmiksować. Dodać drobno posiekany czosnek. Jeszcze raz zmiksować. Ciasto przełożyć do foremki (wysmarowanej smalcem gęsim i wysypanej mąką). Wyrównać, zwilżyć mlekiem i posypać czarnuszką. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. Następnie piec przez 45-50 minut w temp. 200 st. C.

Na święta w Śląsku Plus mamy dla Was świąteczną promocję. Cały rok za pół ceny. Zapraszamy!

W3Schools

Maria Olecha-Lisiecka

Jestem dziennikarką i szefową Newsroomu Dziennika Zachodniego. Piszę o Śląsku, a szczególnie o Gliwicach i Zabrzu, ale także o Kościele, inwestycjach, drogach i... książkach. Robię też zdjęcia. Książki to moja wielka pasja od lat, dlatego w DZ mam program wideo o książkach Prolog. Lubię rozmawiać i słuchać ludzi, więc przeprowadzam wywiady, m.in. z pisarzami i pisarkami, a także z przedstawicielami Kościoła w Polsce. Jestem laureatką II nagrody w konkursie Silesia Press 2020, zostałam też wybrana Dziennikarką Roku 2017 DZ i Dziennikarką Multimedialną Roku 2010 DZ. Kocham góry i lato, słucham Iron Maiden. Uważam, że kobieca strona piłki, czyli futbol od kuchni, jest często ciekawsza od tego, co dzieje się na boisku. Relaksuję się czytając i gotując.

Komentarze

1
Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

fajla11

tylko TYN SŁUGA BALCEROWICZA ZOSTAŁ W SEJMIE --
PETRU --TO ON LUBI CZOSNEK

plus.dziennikzachodni.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.