Ewa Wachowicz poleca: przepisy na szybkie i smaczne przekąski

Czytaj dalej
Maria Olecha-Lisiecka

Ewa Wachowicz poleca: przepisy na szybkie i smaczne przekąski

Maria Olecha-Lisiecka

Aby zrobić domowe przyjęcie nie trzeba spędzać w kuchni całego dnia. Dlatego proponujemy Wam przepisy na szybkie przekąski, które świetnie pasują na karnawałową zabawę. To przepisy Ewy Wachowicz z jej strony www.ewawachowicz.pl. Śledzie po kaszubsku warto przygotować wcześniej. Życzymy smacznego!

Mrożony sorbet truskawkowy:

mrożone truskawki
1 kieliszek - wina musującego
1 łyżka - cukru pudru
do dekoracji - mięta

Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musującym, udekorować świeżą miętą.
Uwaga! Do przygotowania sorbetu z mrożonych owoców potrzebny jest mikser o bardzo ostrym nożu. Jeśli nie mamy takiego urządzenia, truskawki trzeba lekko rozmrozić, zmiksować w blenderze, włożyć do zamrażarki na kilka godzin i mieszać od czasu do czasu - aż do powstania odpowiedniej, przypominającej kryształki, konsystencji.

Camembert z orzechami i żurawiną - składniki:
2 sery camembert
2 garście orzechów włoskich
1 łyżka żurawiny

Sery ułożyć na folii aluminiowej (każdy na oddzielnym kawałku), uformować „koszyczki”. Camemberty posypać lekko przesiekanymi orzechami, zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (10-12 minut).

Tempura z krewetek na szampanie:
150 ml wytrawnego wina musującego
100 g mąki
1 jajko
olej do smażenia

Tempura z krewetek na szmpanie - salsa rosa:
5 łyżek majonezu
2 łyżki keczupu
1 łyżka whisky
sos tabasco
natka pietruszki

Tempura z krewetek na szmpanie - sos:
100 ml sosu sojowego
1 łyżeczka pasty wasabi

Tempura z krewetek na szmpanie - wykonanie:
Z lodowatego wina, mąki i jajka zrobić w misce jednolite ciasto - dużo rzadsze niż na naleśniki. Mieszać drucianą miotełką, niezbyt intensywnie, aby bąbelki nie uciekły. Wino powinno być bardzo zimne, bo tylko wtedy mąka nie będzie się kleić. By podczas smażenia krewetek ciasto było chłodne, naczynie można umieścić w większej misce z wodą i lodem lub wrzucić do niego kilka kostek lodu.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej (do ok. 170 st. C). Oczyszczone krewetki spiąć wykałaczkami. Moczyć w cieście (jego warstwa nie może być zbyt gruba, bo po usmażeniu ciasto powinno być cieniutkie i kruche) i smażyć na złoty kolor. Usmażone krewetki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem sojowym i pastą wasabi lub z salsą rosa.

Do sosu sojowego można drobno posiekać natkę pietruszki. Krewetki w tempurze najlepiej serwować z wytrawnym, zimnym szampanem lub winem musującym.

Śledź po kaszubsku - składniki:
600 g solonych płatów śledziowych

marynata:
2 szklanki wody
1 szklanka octu (zwykły 10 proc.)
pół szklanki cukru
2 średnie cebule
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca

zalewa kaszubska:
200 g śliwek suszonych
3 ogórki kiszone
1 kg cebuli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
garść majeranku
3 liście laurowe
100 ml oleju
sól
pieprz do smaku

Śledź po kaszubsku - wykonanie:
Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin, by wypłukać nadmiar soli. Wodę z cukrem zagotować, po zdjęciu z ognia dodać 2 pokrojone w wiórki cebule, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Na końcu dolać ocet. Do takiej marynaty włożyć śledzie. Powinny spoczywać przez 2-3 dni w lodówce

Na dużą patelnię lub do rondla wlać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. W żadnym wypadku nie powinna się przyrumienić, lecz udusić (można w trakcie smażenia podlać odrobiną wody). Śliwki pokroić na pół i dodać do cebuli. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Majeranek rozetrzeć w dłoniach i dodać wraz z liśćmi laurowymi. Dusić jeszcze przez chwilę (zaprawa powinna ściemnieć). Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Wystudzić.

Zamarynowane śledzie pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z kaszubskim sosem. Wstawić do lodówki, by składniki przeszły wzajemnymi aromatami.

Maria Olecha-Lisiecka

Jestem dziennikarką i szefową Newsroomu Dziennika Zachodniego. Piszę o Śląsku, a szczególnie o Gliwicach i Zabrzu, ale także o Kościele, inwestycjach, drogach i... książkach. Robię też zdjęcia. Książki to moja wielka pasja od lat, dlatego w DZ mam program wideo o książkach Prolog. Lubię rozmawiać i słuchać ludzi, więc przeprowadzam wywiady, m.in. z pisarzami i pisarkami, a także z przedstawicielami Kościoła w Polsce. Jestem laureatką II nagrody w konkursie Silesia Press 2020, zostałam też wybrana Dziennikarką Roku 2017 DZ i Dziennikarką Multimedialną Roku 2010 DZ. Kocham góry i lato, słucham Iron Maiden. Uważam, że kobieca strona piłki, czyli futbol od kuchni, jest często ciekawsza od tego, co dzieje się na boisku. Relaksuję się czytając i gotując.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikzachodni.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.