Gmina Kornowac

Czytaj dalej

Gmina Kornowac

Gmina Kornowac położona jest w zachodniej części Płaskowyżu Rybnickiego i administracyjnie leży w powiecie raciborskim. Zajmuje powierzchnię 26,3 km, z czego użytki rolne stanowią powierzchnię 2129 ha, a na lasy przypada prawie 10% powierzchni gminy. Liczba mieszkańców wynosi obecnie ok. 5000 osób. W skład gminy wchodzi 5 sołectw: Kornowac, Kobyla, Łańce, Pogrzebień i Rzuchów. Gmina Kornowac posiada korzystne położenie komunikacyjne, z czym wiąże się bliska odległość do autostrad A1 i A4. Jej tereny układają się wzdłuż drogi wojewódzkiej nr 935 na trasie Racibórz - Rybnik - Pszczyna.

Teren Gminy Kornowac charakteryzuje się dużym urozmaiceniem rzeźby terenu. Różnice w wysokości przekraczają miejscami 100 metrów. Na jej terenie znajdują się charakterystyczne punkty widokowe, szczególnie w Pogrzebieniu i Kobyli, z których roztaczają się widoki na całą okolicę (m. in. na Góry Opawskie, szczyty Beskidu Śląskiego, Góra św. Anny). Gmina Kornowac należy do najczystszych gmin w województwie śląskim, świadczy o tym bogactwo fauny i flory. Na jej terenie znajdują się liczne gatunki roślin i zwierząt prawnie chronionych. Leży częściowo w otulinie parku krajobrazowego "Cysterskie Kompozycje Krajobrazowe Rud Wielkich".

Posiada także rozbudowaną sieć tras rowerowych, udostępniając najpiękniejsze tereny dla aktywnego wypoczynku oraz obiekty sportowo – rekreacyjne: place zabaw w pięciu sołectwach, wielofunkcyjne boiska w Kornowacu, Pogrzebieniu i Rzuchowie, punkt widokowy w Pogrzebieniu. Ponadto na terenie gminy działają dwie instytucje kultury: Gminny Ośrodek Kultury i Gminna Biblioteka Publiczna, które zapewniają bogatą ofertę kulturalną.

W ostatnich latach wykonano kilka inwestycji na terenie naszej gminy. Gmina Kornowac jest w całości zwodociągowana, częściowo zgazyfikowana, prowadzone są prace związane z kanalizacją, co wydatnie przyczyni się do poprawy stanu ekologii. Zgodnie z założeniami Planu Zagospodarowania Przestrzennego na terenie naszej gminy wyznaczono tereny inwestycyjne pod działalność usługowo – przemysłową oraz mieszkalnictwo.

W Gminie Kornowac od prawie 60 lat prężnie działają trzy Koła Gospodyń Wiejskich: KGW Rzuchów, Kobyla i Pogrzebień
oraz dwa Stowarzyszenia : Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Łańcach i Stowarzyszenie Prężny Kornowac.
Nasza gmina to tylko 5 wsi, a jednak można w tak malej społeczności z powodzeniem działać. Przykładem mogą być Panie z naszych Kół i Stowarzyszeń, które naprawdę bardzo dużo dobrego robią nie tylko na terenie naszej gminy ale też chętnie reprezentują naszą Małą Ojczyznę z jej tradycjami poza granicami gminy, powiatu a nawet Polski.

Wszystkie członkinie biorą udział w kiermaszach potraw i ozdób świątecznych gdzie prezentują przez siebie wykonane potrawy.
Nie ma dożynek gminnych czy powiatowych bez udziału naszych kół i stowarzyszeń, gdzie nasze gospodynie prezentują piękne korony dożynkowe własnoręcznie przez siebie wykonane.

Gmina Kornowac

Trzeba też wspomnieć o czynnym udziale Pań w projektach unijnych realizowanych wspólnie z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Kornowacu . Projekty te są związane bardzo ściśle z działalnością kół i stowarzyszeń działających na terenie gminy Kornowac. Panie pokazały społeczności gminy i naszym czeskim partnerom jak dobrze gotują np: wszyscy zachwycają się pysznymi pierogami wykonanymi przez panie z Łańc, bigosem z Rzuchowa ,pączkami z Kobyli, rybą z Kornowaca czy krokietami i barszczem z Pogrzebienia. Jak widać każda wieś ma swoja potrawę którą może się pochwalić.

Koła Gospodyń i Stowarzyszenia na terenie Gminy Kornowac to nie tylko kulinaria , to zespół wokalny RZUCHOWIANKI z Rzuchowa, ŁAN z Łańc czy KOBYLANKI z Kobyli. Zespoły te mają duże osiągnięcia, uczestniczą w konkursach, przeglądach uświetniają swoimi występami wszystkie imprezy organizowane przez naszą Gminę . Jak widać Panie z Gminy Kornowac mają swoje pasje które z dużym powodzeniem realizują, a Gmina daje im takie możliwości i pomaga w realizacji zamierzonych działań.

Głównym celem działalności Kół Gospodyń oraz Stowarzyszeń w Gminie Kornowac jest integracja, wspólne przebywanie i działanie na rzecz społeczności lokalnej. Panie podejmują działania mające na celu promocję tradycji ludowych Śląska. Poprzez udział w projektach takich jak " ŁĄCZENIE POKOLEŃ POPRZEZ PRZEKAZYWANIE TRADYCJI ŚLĄSKICH W GMINIE KORNOWAC", czy " Z KULTURĄ ,TRADYCJĄ I SMAKIEM..." ( są to projekty unijne) zaprosiły do wspólnego działania młode pokolenie Gminy Kornowac. Odbyły się wspólne warsztaty kulinarne, wokalne i rękodzielnicze. Okazuje się że wzajemne kontakty młodych oraz już bardzo doświadczonych społeczników przyczynia się do propagowania wartości i dziedzictwa naszego regionu. Podczas realizacji tych projektów został zaprezentowany dorobek długoletniej działalności Kół Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszeń, Panie z dużym powodzeniem zachęcają właśnie młodych do wstępowania w ich szeregi . Widać że Gminę Kornowac zamieszkują naprawdę aktywne gospodynie które chętnie dzielą się swoim doświadczeniem współpracują z innymi organizacjami działającymi na terenie naszej Gminy, przez co włączają się w działania lokalnej społeczności na rzecz dobra wspólnego. Dzięki współpracy z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Kornowacu gdzie mają swoją siedzibę wszystkie KGW i Stowarzyszenia (to tu odbywają się zebrania, próby zespołów wokalnych , pokazy ,kiermasze itp) działalność Pań dociera do coraz szerszego grona społeczeństwa, które coraz chętniej korzysta z ich jakże szerokiej oferty! Zatem zapraszamy do wspólnego działania na rzecz Naszej Małej Ojczyzny jaką jest Gmina Kornowac.

Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Łańcach

Gmina Kornowac

PIEROGI - PRZEPIS NA 100 SZTUK

Składniki na ciasto:
1 kg mąki
sól
olej, gorąca woda

Sposób wykonania:
Do 1 kg mąki dodać olej, sól następnie dolewamy gorącej wody do czasu uzyskania wymaganej konsystencji ciasta. Ciasto cieniutko rozwałkować i wycinać krążki .

Składniki na farsz:
masło 1 kostka
1 kg ziemniaków
0,5 kg twarogu
4 cebule
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować i przecisnąć ,tak samo jak twaróg. Cebulę pokroić i przyrumienić na maśle. Połowę dodać do farszu resztę pozostawić, aby polać gotowe pierogi.
Farsz wymieszać i nakładać na ciasto. Potem pierogi zawijamy formujemy falbanki. Gotujemy w wrzącej
wodzie z dodatkiem soli i oleju aż wypłyną . Podajemy z cebulką i masłem.

Stowarzyszenie „Prężny Kornowac”

Gmina Kornowac

SMAŻONY KARP
Składniki:
1kg karpia pokrojonego na dzwonki
2 łyżki mąki
2 jajka
2-3 łyżki mleka
sok z cytryny
sól

Sposób przygotowania:
Rybę obficie skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą. Ułożyć w salaterce, pokryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Otoczyć w mące, maczać w jajkach lekko ubitych z mlekiem i panierować w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną rybę wstawić do ciepłego piekarnika, aby „doszła”.

KGW Rzuchów

Gmina Kornowac

BIGOS – PRZEPIS NA 20 OSÓB
Składniki:
2 główki białej kapusty
3 kg kiszonej kapusty
2 kg wędzonego boczku
2 kg śląskiej kiełbasy
20 dkg suszonych grzybów (1 paczka)
20 dkg suszonych śliwek (1 paczka)
O,5 l przecieru pomidorowego
2 kg mięsa – karczek
1 kg cebuli
magii
pierz
sól

Sposób przygotowania:
Białą kapustę drobno pokroić i ugotować. Kiszoną kapustę i boczek pokroić i ugotować. Mięso pokroić upiec z cebulą i przyprawami. Grzyby należy ugotować i dodać do kapusty. Śliwki pokroić i dodać do kapusty. Wszystko razem połączyć, dodać przecier i przyprawy.

KGW Kobyla


Gmina Kornowac

MOCZKA – PRZEPIS NA 10 L.
Składniki:
7 paczek ciastek Katarzynek
0,5 kg orzechów
1 kg migdałów
1 kg rodzynek
2 kompoty agrestowe (całe z owocami) 2 kompoty ze śliwek (tylko sok)
2 paczki suszonych śliwek
cukier do smaku
5 cytryn
2 paczki ciemnego kakao
4 czekolady
5 paczek waniliowego cukru
Zasmażka:
2 kostki masła
2 szklanki mąki

Sposób przygotowania:
Pierniki namoczyć w wodzie – 5 litrów, dodać sok ze śliwek, przegotować, dodać agrest i pokrojone bakalie. Dalej gotować, dodać cukier waniliowy. Zrobić zasmażkę: Masło stopić, dodać mąkę i mieszać, dolać wody (około 3 szklanki) i dodać kakao. Rozmieszać, aby nie było grudek. Do gotującej moczki dodać zasmażkę i cały czas mieszać. Zdjąć z pieca. Na koniec dodać sok z cytryny i czekoladę.

KOBYLSKIE KREPLE – PRZEPIS NA 60 SZTUK PĄCZKÓW
Składniki:
6 l oleju
1 kostka margaryny
3 kostki drożdży
1 duży kefir
1 szklanka cukru
8 całych jaj
2 kg. mąki
2 łyżki octu
marmolada
1kg ziemniaków

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować, przecisnąć, dodać kefir, drożdże, jajka, cukier i ocet. Wszystko rozmieszać blenderem. Dodać mąkę i mocno ugnieść. Formować kulki i rozgnieść na kółeczka. Dodać marmoladę i zawinąć. Zostawić na tacy do wyrośnięcia

KGW Pogrzebień


Gmina Kornowac

KROKIETY – PRZEPIS NA 10 OSÓB
Składniki (ciasto):
20 dkg mąki
3 jajka
250ml mleka
250ml śmietany, lub wody
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Wszystko razem zmiksować i piec tak jak naleśniki (powinno mieć taką konsystencję jak naleśniki).

Składniki: farsz z kapusty i pieczarek
20dkg kiszonej kapusty
10 dkg pieczarek
3 łyżki bułki tartej
1 cebula
olej, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kapustę i pieczarki drobno poszatkować i na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki i kapustę i przyprawić. Wystudzić i dodać bułkę tartą.

Składniki: farsz z mięsa
1/2 mięsa gotowanego
1 cebula
2 jajka
1 bułka czerstwa, sól, pieprz i olej

Sposób przygotowania:
Do zmielonego mięsa dodać podsmażoną cebulę. Do tego dodać bułkę namoczoną w wodzie i 2 jajka. Wszystko razem wymieszać i przyprawić.
Krokiety faszerować i zwijać w rulony. Obtoczyć w jajku i bułce tartej, piec na oleju.

BARSZCZ POSTNY
Składniki:
1kg buraków
2 l wody
½ l kwasu burakowego
marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, cukier, ocet, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie

Sposób wykonania:

Buraki ugotować, jarzyny ugotować z liściem i zielem. Odcedzić i połączyć z wodą i kwasem buraczanym, dodać przyprawy do smaku i czosnek.
Nie gotować bo straci kolor.

Gmina Kornowac

plus.dziennikzachodni.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.