Kinga Paruzel

Gryczanka, czyli owsianka z kaszy gryczanej niepalonej

Owsianka z kaszy gryczanej Fot. ARC. Kingi Paruzel Owsianka z kaszy gryczanej
Kinga Paruzel

Naszym Czytelnikom Kinga Paruzel proponuje potrawę idealnie nadającą się na śniadanie. Owsianka z kaszy gryczanej jest przede wszystkim sycąca, do tego pyszna i zdrowa.

Nie ma słów uwielbienia, jakimi traktuję to danie – gryczankę, czyli owsiankę z kaszy gryczanej niepalonej. Jem je ostatnio codziennie na śniadanie. Nie potrafi mi się znudzić. Jest sycące, energetyczne i doskonałe. Jesienną porą dodaję do niej suszone śliwki przez noc moczone w wodzie (którą wypijam od razu po przebudzeniu – doskonale działa na pracę jelit), a kiedy nie mam mleka, dodaję soku pomarańczowego. Każda wersja mnie smakiem powala i zachwyca! Kasza gryczana niepalona w kolorze jest jasna i to właśnie ona jest o wiele zdrowsza w porównaniu z ogólnie dostępną prażoną (w kolorze jest ciemniejsza, brązowa), nie jest to zboże, lecz owoc rośliny gryki. Ma dużą zawartość białka i błonnika, nie zakwasza organizmu, jest bezglutenowa.
Wcale nie musi być wcześniej gotowana, wystarczy namoczyć ją przez noc lub kilka godzin, a wtedy uwalnia cały swój delikatny smak i całą gamę wartości odżywczych. Takie śniadanie to jest podstawa!
Ps. Nie mylić z Grycanką

Składniki:
3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
4 migdały
1 banan
100 ml mleka migdałowego (lub inne roślinne lub zwykłe)
1/2 łyżeczki cynamonu
dowolne owoce

Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną i migdały zalać zimną wodą. Pozostawić na noc lub na kilka godzin.
2. Namoczone migdały i kaszę odcedzić na sicie. Wrzucić do miksera wraz z bananem, cynamonem i mlekiem.
3. Całość zblendować na gładki krem i udekorować owocami.

Kinga Paruzel

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.