Jurajskie prażonki z Kroczyc [PRZEPIS]

Czytaj dalej
Fot. arc DZ
DRAPA

Jurajskie prażonki z Kroczyc [PRZEPIS]

DRAPA

Nie macie pomysłu na potrawę podczas spotkania ze znajomymi? Jeśli przejadły Wam się już specjały z grilla, to być może warto zdecydować się na przygotowanie prażonek. Nie jest to takie trudne.

Potrzebny jest nam specjalny kociołek do prażonek (w przypadku ogniska) lub zwykły garnek (jeśli korzystamy z kuchenki).

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, dwa buraki, dwie cebule, dwie kiełbasy podwawelskie oraz 70 dag boczku.

Tak naprawdę jednak do kociołka lub garnka możemy wrzucić wszystko to, co… mamy w lodówce. Jeśli chcemy, to śmiało możemy dodać także mięso z kurczaka czy też karczek.

Mieszkanie za czytanie

Sposób przygotowania: obrać ziemniaki i buraki, a następnie pokroić w plastry lub w ćwiartki. Pokroić cebule w krążki (liczba cebuli wedle uznania). Kiełbasę pokroić w plasterki, podobnie jak wędzony boczek.

Następnie układamy warstwowo ziemniaki, buraki oraz cebule, doprawiamy solą i pieprzem, układając kolejne warstwy aż do zapełnienia naczynia (każdą z warstw należy przełożyć boczkiem i kiełbasą).

Następnie należy dodać na wierzch tłuszcz (smalec lub margarynę) i przyprawy. Na wierzch kładziemy liść kapusty bądź folię aluminiową, przykrywamy szczelnie pokrywkę i dusimy potrawę na wolnym ogniu lub ognisku (około 40 - 45 minut). Prażonki najlepiej podawać ze słodkim lub kwaśnym mlekiem.

Dodajmy, że co roku w Porębie organizowany jest festiwal prażonek. Jeśli chodzi o sposób przygotowania, to kroczycka wersja różni się praktycznie tylko tym, że w tych porębskich prażonkach nie ma buraków.

W Porębie ten specjał podawano już 200 lat temu, natomiast początki aktualnej receptury to już 1856 rok.

DRAPA

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.