Kinga Paruzel: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kremem jogurtowym oraz... sushi

Czytaj dalej
Fot. kingaparuzel.pl
Kinga Paruzel

Kinga Paruzel: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kremem jogurtowym oraz... sushi

Kinga Paruzel

Kinga Paruzel: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kremem jogurtowym oraz...sushi. Śliwki to zdecydowanie przebój wczesnej jesieni - ciast z tym składnikiem Kinga Paruzel zna mnóstwo. Przed deserem można pokusić się o coś egzotycznego. Kolejne dwa pyszne przepisy autorstwa finalistki I polskiej edycji programu "MasterChef", mieszkanki Śląska.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kremem jogurtowym

Składniki na ciasto:
420 g mąki pszennej
42 g świeżych drożdży
50 g cukru
200 ml mleka
50 g masła
1 jajko
Składniki na krem:
4 jajka
60 g cukru
330 g jogurtu greckiego

Dodatki:
600 g śliwek
200 g marcepanu
2 łyżki cynamonu
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć z nich pestki. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Mąkę przesiać, wkruszyć do niej drożdże, dodać 1 łyżkę cukru oraz letnie mleko. całość wyrobić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostały cukier,jajko i roztopione masło. Wyrabiać około 5 minut ciasto aż będzie gładkie i błyszczące. (jeżeli ciasto będzie się kleić należy podsypać je odrobiną mąki).

3. Ciasto oprószyć mąką, włożyć do szklanej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

4. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ° C z funkcją pieczenia góra-dół. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i ponownie wyrabiać przez około 2 minuty. Rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej formy.

5. Na nie wyłożyć pokrojony w kostkę marcepan oraz przekrojone w pół śliwki. Posypać całość cynamonem.

6. Przygotować krem jogurtowy: w osobnej misce utrzeć ze sobą żółtka oraz cukier przez około 5 minut. Następnie dodać jogurt grecki i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. W trzech turach połączyć masę białkową z masą jogurtową delikatnie mieszając.

7. Masę jogurtową przelać na śliwki. Ciasto piec około 45 -50 minut, aż patyczek włożony w środek będzie suchy.

8. Wystudzić ciasto i posypać cukrem pudrem.

Sushi
Jak twierdzi Kinga Paruzel, cały sekret dobrego sushi tkwi w przygotowaniu ryżu i świeżości dodatków

Składniki:
500 g ryżu do sushi
7 łyżek octu ryżowego
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 L wody mineralnej niegazowanej
6 listków nori
400 g świeżego tuńczyka
400 g wędzonego na zimno łososia
1 ogórek
1 mango
1 awokado
50 g serka śmietankowego
wasabi
3 łyżeczki jasnego sezamu
2 łyżeczki czarnuszki
marynowany imbir

UWAGA: Wszystkie rodzaje sushi podaje się z chrzanem japońskim wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Przygotowanie ryżu:
Ryż do sushi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę mineralną. W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Przygotowanie sushi:
Maki z wędzonym łososiem, awokado, mango i ogórkiem
Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Krótszy bok z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm wędzonego łososia, mango oraz paski zielonego ogórka i awokado. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Kroić co 3-4 cm.

Maki z tuńczykiem i awokado
Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi Podravka pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Krótszy bok z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm świeżego tuńczyka, awokado i paski zielonego ogórka. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Kroić co 3-4 cm.

Urumaki z czarnuszką
Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Przykryć całość z góry folią spożywczą i odwrócić tak aby ryż dotykał maty bambusowej. Krótszy bok listka nori z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie, równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm wędzonego łososia, mango i paski zielonego ogórka. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Na kolejnym kawałku foli rozsypać czarnuszkę, ułożyć na niej wałek urumaki i równomiernie w niej obtoczyć. Kroić co 3-4 cm.

Urumaki z jasnym sezamem
Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Przykryć całość z góry folią spożywczą i odwrócić tak aby ryż dotykał maty bambusowej. Krótszy bok listka nori z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie, równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm świeżego tuńczyka, mango i paski awokado. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Na kolejnym kawałku foli rozsypać jasny sezam, ułożyć na nim wałek urumaki i równomiernie w nim obtoczyć. Kroić co 3-4 cm.

Nigiri z tuńczykiem
Z ryżu uformować namoczonymi w wodzie dłońmi wałek długości około 4 cm i wysokości około 1,5 cm. Każdy kawałek z góry posmarować serkiem i wyłożyć na niego cienko pokrojonego tuńczyka tak aby przykrył ryż z góry.

Maki z wędzonym łososiem i mango
Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Krótszy bok z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm wędzonego łososia, mango i paski zielonego ogórka. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Kroić co 3-4 cm.

Kinga Paruzel

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.