Koło Gospodyń z Czarkowa: Propozycja na świąteczny obiad
Nie masz jeszcze pomysłu co podać na wielkanocny obiad. Gospodynie z Czarkowa, koło Pszczyny polecają pyszną chrupiącą kaczkę. Obowiązkowo z czarnymi kluskami.
Tym razem, prezentujemy propozycję pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Czarkowie koło Pszczyny na świąteczny obiad. Żeby było smacznie i uroczyście, gospodynie polecają kaczkę. A jak kaczka, to tylko z czarnymi kluskami.
Przepis na chrupiącą kaczkę
Składniki:
do marynaty: 3 łyżki oleju, dużo majeranku, szczypta rozmarynu (roztartego), pieprz, sól, magi.
do farszu: 3 duże jabłka, miód.
Przygotowanie:
1. Składniki na marynatę wymieszać. Natrzeć kaczkę dokładnie marynatą. Na końcu, można ją jeszcze oprószyć majerankiem.
2. Resztkę marynaty wlać do środka kaczki i wypchać kaczkę jabłkami pokrojonymi w ćwiartki. Jabłek nie należy obierać. Do tego dodać łyżkę miodu. Tak przygotowaną kaczkę, dobrze jest jeszcze posmarować odrobiną miodu.
3. Kaczkę wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temp. 220 stopni. Po jakimś czasie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i rozcinamy rękaw, aby mięso się ładnie zarumieniło.
Gospodynie podpowiadają, że kaczkę pieczemy tak długo, jak dużo waży. Czyli 2. kilogramową kaczkę trzymamy w piekarniku 2 godziny.
Sos do kaczki
Olej z kaczki odlać do garnuszka. Podgrzać. Dodać do niego śmietanę kremówkę. Gotować na małym ogniu.
Przepis na czarne kluski
Składniki:
2 kg ugotowanych ziemniaków,
mąka ziemniaczana,
2 jajka,
5,6 surowych ziemniaków
Przygotowanie:
1. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Otrzymaną masę podzielić na 4 części. Jedną ćwiartkę odłożyć. W puste miejsce wsypać mąkę i dodać jajka. Ugnieść ciasto. Kiedy ciasto jest zbyt „luźne”, należy dosypać mąki.
2. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce do placków ziemniaczanych.
3. Przetarte ziemniaki odcisnąć, najlepiej przez gazę. Dodać do ciasta na kluski.
4. Wyrobić i uformować kluski.
5. Gotować w osolonej wodzie na małym ogniu.