Kuchnia Fit: Minibezy Pavlova bez jajek z aquafaba

Czytaj dalej
Fot. Kinga Paruzel
Tomasz Klyta

Kuchnia Fit: Minibezy Pavlova bez jajek z aquafaba

Tomasz Klyta

Oto kolejny przepis z książki "Fit Słodkości" autorstwa znanej blogerki - Kingi Paruzel. Tym razem proponujemy Minibezy Pavlova bez jajek z aquafaba. Doskonały i zdrowy deser. Jego przygotowanie zajnie około 120 min.

Składniki na 6 porcji:

schłodzona woda z puszki po ciecierzycy – aquafaba
1 szklanka cukru pudru trzcinowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka proszku skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka octu jabłkowego
lemoncurd
świeże owoce

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 140 st. C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i odrysuj na nim 6 okręgów o średnicy 5 cm. W misce wymieszaj cukier puder, skrobię i sól. Odstaw na bok.

Schłodzoną wodę z puszki po ciecierzycy przelej do misy robota. Ubijaj na niskich obrotach, a następnie powoli zwiększaj prędkość. Kiedy piana stanie się puszysta i lekka (ok. 5 min), ustaw średnią prędkość miksera i dodawaj cukier puder trzcinowy po jednej łyżce na minutę. Po wsypaniu całego cukru ponownie zwiększ prędkość na największą moc i miksuj ok. 2 min. Piana ma być błyszcząca, lśniąca i zachowywać swój kształt. Na koniec dodaj wanilię i ocet i ubijaj 10 s. Masę przełóż do worka cukierniczego.

Mieszkanie za czytanie

Na przygotowany papier wyciskaj masę, formując ją w gniazdka (krawędzie mają być wyższe). Masę można też rozprowadzić szpatułką. Bezy umieść w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz 90 min. do momentu, aż na zewnątrz stanie się sucha w dotyku. Wyłącz piekarnik, pozostawiając bezy w środku do wystygnięcia. Przed podaniem w środek każdej włóż krem cytrynowy lemoncrud i udekoruj owocami.

Tomasz Klyta

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.