Kuchnia fit: na dziś tarta z kremem limonkowym bez pieczenia

Czytaj dalej
Fot. ARC. Kingi Paruzel
Tomasz Klyta

Kuchnia fit: na dziś tarta z kremem limonkowym bez pieczenia

Tomasz Klyta

Zaledwie 20 minut zajmie nam przygotowanie tego pysznego deseru. Jak wszystkie przepisy z książki Kingi Paruzel "Kuchnia Fit", tarta z kremem limonkowym jest przede wszystkim zdrowa. Nie zawiera: glutenu, tłuszczu, laktozy, cukru rafinowanego i jajek.

Tarta z kremem limonkowym bez pieczenia:

Składniki na 8 porcji:

spód
2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka suszonych daktyli
1 limonka
szczypta soli

krem limonkowy
2 owoce awokado
3 limonki
1/4 szklanki syropu klonowego
szczypta soli

do dekoracji:
1 limonka
owoce goji

Przygotowanie:

Mieszkanie za czytanie

W malakserze (rozdrabniaczu) umieść orzechy nerkowca i zmiksuj drobno na konsystencję bułki tartej. Dodaj wiórki kokosowe, daktyle (bez pestek) i szczyptę soli. Wlej sok wyciśnięty z 1 limonki. Całość ponownie zmiksuj, aż zacznie się zbijać w ciasto. Cztery foremki o średnicy 10 cm wyłóż masą orzechową – dno i boki. Odstaw je.

Przygotuj krem limonkowy. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż łyżką. Miąższ przełóż do miski. Dodaj sok i skórkę startą z 3 limonek, sól i syrop klonowy. Całość zmiksuj na gładką masę i przełóż na przygotowany spód. Udekoruj plasterkami limonki i owocami goji.

Uwaga!
Przed podaniem przechowuj w lodówce. Ciasto można zamrozić. Należy je wyjąć z zamrażalnika na godzinę przed podaniem.

Tomasz Klyta

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.