Kuchnia fit: Tort szpinakowy z kremem waniliowym

Czytaj dalej
Fot. Kinga Paruzel
Tomasz Klyta

Kuchnia fit: Tort szpinakowy z kremem waniliowym

Tomasz Klyta

Bez tłuszczu, laktozy i cukrów. Tort, ale zdrowy i smaczny. Jego przygotowanie zajmuje około godzinę. Oto kolejny przepis z książki Kingi Paruzel "Fit Słodkości".

Tort szpinakowy na 10 - 12 porcji:

Składniki:
4 garście świeżego szpinaku
3 jajka
1,5 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki oleju kokosowego
2 łyżki soku z limonki
2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki kremu waniliowego – przepis w książce w rozdziale dodatki
4 łyżki zielonej kolorowej posypki - przepis w książce w rozdziale dodatki
szczypta soli

Mieszkanie za czytanie

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 1800C. Dwie foremki o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj ekstrakt z wanilii, cukier, sok z cytryny oraz szpinak i zblenduj. Do masy wlej roztopiony olej i ponownie zblenduj na gładką masę. Na koniec przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połącz ją z masą z żółtkami i wymieszaj na gładkie ciasto. Wlej je do przygotowanych foremek. Piecz 30 min lub do momentu, aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjmij i wystudź. Blaty przełóż kremem waniliowym i udekoruj zieloną kolorową posypką. Do dekoracji może użyć również owocu pitaja.

Tomasz Klyta

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.