LELÓW - MIEJSCE, GDZIE SPLATAJĄ SIĘ DWIE KULTURY

Czytaj dalej

LELÓW - MIEJSCE, GDZIE SPLATAJĄ SIĘ DWIE KULTURY

Takich specjałów, jak nasze, nie znajdziesz nigdzie

Lelów szczyci się bogatą tradycją historyczną. Bardzo wcześnie, bo już w XVI wieku, pojawili się tutaj Żydzi i od tego czasu, aż do zagłady w tej miejscowości obok siebie mieszkali Polacy i Żydzi. Wyjątkowość Lelowa w historii Żydów polskich wiąże się z postacią cadyka Dawida Bidermana (1746-1814), który mieszkał tutaj i został pochowany na miejscowym cmentarzu, a był jednym z najwybitniejszych przywódców ważnego nurtu religijnego – chasydyzmu. Dla religijnych Żydów Lelów był istotnym centrum życia religijnego i duchowego, miejscem szczególnym i wyjątkowym. Chasydzi z całej Polski pielgrzymowali więc do Lelowa, aby złożyć modlitwy i prośby na grobie cadyka. Tradycja ta została odnowiona pod koniec lat 80. XX wieku, kiedy to lelowska wspólnota chasydzka, mieszkająca obecnie w Izraelu, zaczęła ponownie organizować przyjazdy do grobu Dawida Bidermana. Na przełomie stycznia i lutego na rocznicę śmierci cadyka do Lelowa przyjeżdża kilkuset chasydów z całego świata.
W Lelowie, gdzie od wieków przenikają się dwie kultury, od 2003 r. organizowany jest Festiwal Kultury Polskiej i Żydowskiej „Święto Ciulimu – Czulentu” Lelowskie Spotkania Kultur.

LELÓW - MIEJSCE, GDZIE SPLATAJĄ SIĘ  DWIE KULTURY

Ma on za zadanie przypominać wspólną historię Polaków
i Żydów, pokazywać przenikanie się kultur, uczyć tolerancji i wzajemnego zrozumienia. Nazwa święta pochodzi od tradycyjnych potraw: żydowskiego „czulentu” oraz lelowskiego „ciulimu”. Choć ciulim składa się z innych składników niż czulent, obie potrawy łączy sposób przyrządzenia i pieczenia oraz świąteczny charakter. W gminie Lelów, oprócz wydarzeń promujących dialog międzykulturowy, organizowane są także imprezy, które nawiązują do historii regionu.

LELÓW - MIEJSCE, GDZIE SPLATAJĄ SIĘ  DWIE KULTURY

Corocznie, w ostatnią sobotę września, w sołectwie Mełchów, odbywają się uroczystości rocznicowe oraz inscenizacja bitwy pod Mełchowem z 1863 r.,
w której aktywny udział biorą grupy rekonstrukcyjne z różnych obszarów Polski, młodzież szkolna z terenów gminy oraz społeczność lokalna. Udział w inscenizacji pozwala przenieść się w realia 1863 r. i zarazem stanowi znakomitą lekcję poznawania historii małej ojczyzny.

Ciulim lelowski

Składniki:

5 kg ziemniaków,

2 kg żeberek,

3 cebule,

2 jajka,

½ kostki smalcu,

sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Żeberka pokroić na małe kawałki, przyprawić solą, pieprzem. Przyprawione odstawić na ok. 2 godziny.

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku.

Do wysmarowanego tłuszczem garnka wlać warstwami masę ziemniaczaną przekładając mięsem. Piec w piecu chlebowym (6 - 8 godzin).

LELÓW - MIEJSCE, GDZIE SPLATAJĄ SIĘ  DWIE KULTURY

Czulent

Składniki:

1,5 kg mięsa wołowego,

0,40 kg fasoli „Jaś”,

4 cebule,

6 ząbków czosnku,

0,5 kg kaszy gryczanej,

przyprawy: pieprz, papryka, sól,

gęsi smalec.

Sposób przygotowania:

Fasolę wypłukać i namoczyć na noc.

Wołowinę wypłukać i pokroić w drobną kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i dusić do miękkości.

Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić i poddusić.

Dodać ugotowaną kaszę i fasolę.

Wszystko razem wymieszać, dodając przyprawy oraz gęsi smalec.

LELÓW - MIEJSCE, GDZIE SPLATAJĄ SIĘ  DWIE KULTURY
LELÓW - MIEJSCE, GDZIE SPLATAJĄ SIĘ  DWIE KULTURY

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.