Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

"Kulinarne podróże" po naszym regionie

Czytaj dalej

"Kulinarne podróże" po naszym regionie

Rolada, modro kapusta i kluski śląskie - czy tylko na tym opiera się kulinarna siła naszego regionu? Oczywiście, że nie! Każdy powiat woj. śląskiego słynie z niepowtarzalnych dań i przepisów. Najlepszych strzegą koła gospodyń wiejskich. Zapraszamy do kulinarnej podróży po naszym regionie. W specjalnym serwisie zaprezentujemy sprawdzone przepisy, które pochodzą z lokalnych kół z woj. śląskiego. Pokażemy, w jaki sposób są przygotowywane dania i jak możemy nimi zainspirować się w kuchni.

Warto pamiętać, że kuchnia naszego regionu jest bardzo różnorodna. Inaczej gotują gospodynie na Śląsku Cieszyńskim, inaczej w powiecie zawierciańskim, Katowicach, powiecie częstochowskim czy w Rybniku. Mamy jeden region, ale różne kuchnie. Kwaśnica zrobiona w Milówce, a ta w Szczyrku - to dwa różne smaki. Zwyczajne gołąbki mogą być podawane na różne sposoby, w zależności od tego, w jakiej części regionu jesteśmy.

To właśnie chcemy pokazać w naszym specjalnym serwisie "Kulinarne podróże", gdzie zaprezentujemy sprawdzone przepisy ze wszystkich powiatów woj. śląskiego. Chcemy udowodnić, że prawdziwe gospodynie z woj. śląskiego nie słyną tylko z tradycyjnych rolad. Potrafią przygotować pyszną polewkę na maślance, zasmażaną kapustę z fasolą, porąbskie prażonki, pstrąga faszerowanego swojskim twarogiem, gulasz z dziczyzny, modre gołąbki w sosie borowikowym, rosół na zielonych gąskach, kluski prażuchy, białą polewkę kroczycką, pieczonki z żebra sołtysa, kluchy połomne bite z zalewajką, cieszyńskie poleśniki, wilcze kluchy, warzonkę, garniec żniwiarza, polewkę z ziemniakami albo ciasto o nazwie kopa. Przepisy kół gospodyń wiejskich z woj. śląskiego promują nie tylko lokalne tereny, ale i cały region.

O tym, że przepisy są niepowtarzalne świadczy wiele nagród, które koła gospodyń zdobywają w licznych konkursach kulinarnych. Udowadniają, że to, co lokalne jest najlepsze, że warto sięgać po przepisy naszych babć, by zachować lokalną tradycję. Czy ktoś pamięta, że dawniej do potraw często dodawano zioła, które rosły w przydomowych ogródkach od tymianku po krwawnik? Warto wrócić i do takich tradycji. Bo lokalne specjały stanowią o tożsamości mieszkańców i są piękną wizytówką regionu.

Do współpracy zapraszamy : Urzędy Miast oraz Gminy

Kampania promocyjna serwisu jest widoczna w naszych mediach ( największe serwisy regionalne: dziennikzachodni.pl, naszemiasto.pl ) oraz w social media.

Czas trwania serwisu : marzec 2018 – grudzień 2018

plus.dziennikzachodni.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2018 Polska Press Sp. z o.o.