Makaron Soba z czerwonym pesto z suszonych pomidorów
Makaron Soba produkowany jest z mąki gryczanej, dominuje on głównie w kuchni japońskiej, ale ostatnimi czasy podbija także rynki zachodnie.
- Makaron Soba jest wyrazisty, o smaku zdecydowanie głębszym niżeli makaron pszenny oraz jest zdecydowanie zdrowszy - mówi Piotr Sajdak, uczestnik ostatniej edycji programu Masterchef oraz autor poniższego przepisu.
Składniki: 500g filetu z piersi z kurczaka, opakowanie makaronu Soba, suszone pomidory w zalewie z oliwy, nać piertruszki, świeży lubczyk i tymianek, dwa ząbki czosnku, pestki z dyni, sezam, masło, przyprawy.
Przygotowanie:
1. Filety z piersi kurczaka kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną oliwę w woku. Solimy, pieprzymy, dodajemy trzy ząbki czosnku oraz świeżą gałązkę tymianku. Filety obsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła oraz kilka kropel sosu sojowego.
2. W tym samym czasie bierzemy słoiczek naszych pomidorów i połowę z niego (wraz z oliwą) blendujemy wraz z dwoma ząbkami czosnku, dwiema łyżkami pietruszki oraz kilkoma listkami lubczyku. Pozostałe pomidory wrzucamy do kurczaka i dosypujemy kilka pestek dyni.
3. Po około dwóch minutach wlewamy nasze czerwone pesto na patelnię i mieszamy. Dodajemy wcześniej ugotowany makaron soba. Mieszamy dodając przy tym dwie łyżki wody z gotowanego makaronu oraz łyżkę masła. Mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu. Następnie wykładamy na talerz i posypujemy wszystko sezamem.