Marek Szołtysek: hiszpański krupniok, czyli o podobieństwach kultur

Czytaj dalej
Marek Szołtysek

Marek Szołtysek: hiszpański krupniok, czyli o podobieństwach kultur

Marek Szołtysek

Jeżeli nawet jakiś Ślązok ma alergię na Warszawę czy kulturę środkowopolską, to jednak nie może zaprzeczyć naukowo potwierdzonemu faktowi, że kultura śląska i kultura polska są sobie najbliższe.

Owszem, w kulturze śląskiej jest wiele elementów kultury niemieckiej czy czeskiej, ale to nie zmienia istoty sprawy. Również na Śląsku, jako w typowym regionie pogranicza, można zauważyć pewne podobieństwa do innych europejskich kultur.

Dlatego dzisiaj spróbujmy uchwycić jakieś związki Śląska z Hiszpanią.

PO PIERWSZE. Hiszpanie prawie we wszystkich regionach mają – tak jak Ślązoki - słabość do krupnioków, które nazywają - morcilla. A robią je nie tylko na krupach, ale też dają do środka ryż, warzywa, orzeszki pinii, chlebowe grzanki albo kartofle.

PO DRUGIE. W poszczególnych regionach Hiszpanii ludzie komunikują się swoimi odrębnymi mowami, które na ogół mają status języka. A najbardziej znany jest język kataloński, andaluzyjski, churro w Walencji, euskanol w Baskonii czy castrapo w Galicji. To zaś, co my określamy językiem hiszpańskim, to w rzeczywistości jest językiem kastylijskim.

PO TRZECIE. Hiszpanie z różnych regionów – jedni bardziej drudzy mniej – mają tę podobną cechę do Ślązoków, że odczuwają swoją odrębność kulturową. Zdarzają się również postawy ekstremalne, jakie ujawniły się podczas niedawnego konfliktu o niepodległość w Katalonii. Zdarzają się też Ślązoki, którzy idą na całość i nie mają hamulców przed głoszeniem separatystycznych haseł o śląskiej narodowości czy nawet państwowości.

PO CZWARTE. Jak o Ślązoku mówią, że jest z Polski, to często podkreśla, że jest ze Śląska. Podobnie Hiszpan woli, by nie mówić, że jest z Hiszpanii, ale z Katalonii, Asturii czy Murcji.

W dalszej części:

  • O pielgrzymkowej drodze św. Jakuba
  • O wpływie Arabów na kulturę hiszpańską
  • O Ślązaczce, która została żoną hiszpańskiego władcy
Pozostało jeszcze 35% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Marek Szołtysek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikzachodni.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.