Marek Szołtysek: Makówki i gańba

Czytaj dalej
Fot. Fot. Arkadiusz Lawrywianiec/Polska Press
Marek Szołtysek

Marek Szołtysek: Makówki i gańba

Marek Szołtysek

Może to kogoś zaboli, ale powiem brutalnie i szczerze: Jeżeli w jakiejś rodzinie podczas wigilijnej wieczerzy na stół nie są podawane makówki, to w sensie kultury regionalnej - nie jest to śląska rodzina! A te makówki stanowią najstarszy i żywy element w tradycji kulinarnej śląskiej Wigilii.

Mogą być przyrządzane na kilka sposobów, ale najważniejsze, że są znane i co roku przygotowywane na Wigilię we wszystkich częściach Śląska. Jest to wspólny i pradawny element słowiańskiej tradycji. Sam mak pochodzi z kultury dawnych, pogańskich jeszcze Słowian, którzy gotowali je pod koniec grudnia na swych ucztach plemiennych.

Poznaj przepis na makówki Marka Szołtyska

Pozostało jeszcze 76% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Marek Szołtysek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikzachodni.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.