Myślicie, że będzie na słodko? Otóż nie - dziś wytrawne hekele

Czytaj dalej
Maria Ożga

Myślicie, że będzie na słodko? Otóż nie - dziś wytrawne hekele

Maria Ożga

Hekele – śląska potrawa sporządzana na zimno z wymoczonego i pokrojonego śledzia oraz ugotowanego jajka, ogórka kiszonego, cebuli, z dodatkiem pieprzu i musztardy. Dziś hekele według przepisu Marii Ożgi, mieszkanki Tarnowskich Gór i finalistki programu MasterChef, która w Katowicach prowadzi kultową restaurację "Kryształowa"

HEKELE – 10 porcji

Sałatka ze śledzia bałtyckiego z ogórkiem kiszonym, na plastrach ziemniaków z jajkiem przepiórczym i sosem miodowo musztardowym

Sałatka, składniki:
ziemniaki kg 0,500
śledzie kg 0,400
cebula biała kg 0,100
cebula czerwona kg 0,100
ogórek kiszony kg 0,300
majonez kg 0,150
sól kg 0,010
pieprz czarny mielony kg 0,001
jajka szt.5
mleko l 0,250
liść laurowy kg 0,001
ziele angielskie kg 0,001
koper kg 0,010

Sos miodowo musztardowy:
miód kg 0,030
musztarda kg 0,150
olej l 0,200
koper kg 0,010
masło kg 0,050

Carpaccio z pieczonych ziemniaków:
ziemniaki kg 0,200
sól kg 0,010

Przybranie/dekoracja:
jajka przepiórcze szt. 10
roszponka kg 0,030
szczypior kg 0,020

Sposób wykonania:
Płaty śledziowe zamoczyć w mleku z zielem angielskim i liściem laurowym na kilka godzin. Ziemniaki ugotować. Wszystkie składniki sałatki pokroić w kostkę, śledzie wyjąć z zalewy, osuszyć i także pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Całość wymieszać z majonezem i doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Z oleju, miodu, musztardy, roztopionego masła przygotować sos. Ziemniaki upiec w mundurkach, obrać, wystudzić i pokroić na cienkie plastry. Plastry ziemniaków delikatnie natrzeć sosem miodowo musztardowym. Jaja przepiórcze ugotować, obrać. Sałatkę układać na plastrach ziemniaków, udekorować jajkiem przepiórczym, roszponką i posiekanym szczypiorkiem. Całość dekoracyjnie oblać sosem miodowo musztardowym.

Pozdrawiam
Maria Ożga

Zdjęcia: agencja kreatywna kręci się!

Maria Ożga

Komentarze

1
Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Kama

Dzięki za przypomnienie tego śląskiego przysmaku. Jutro go zrobię według przepisu pani Marii.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.