Nietypowe połączenie jabłek i pomarańczy

Czytaj dalej
KD

Nietypowe połączenie jabłek i pomarańczy

KD

Nie tylko klasyka sprawdzi się w jesiennej spiżarni, niestandardowe połączenia również są trafione. Nasz dzisiejszy przepis prezentuje jedno z nich - dżem ze słodkich jabłek i pomarańczy. A dokładniej z sokiem z pomarańczy. Dżem doskonale sprawdzi się jako baza do szarlotki, ciasteczek czy po prostu na chleb.

Składniki:
1 kg słodkich jabłek
500 ml soku ze świeżych pomarańczy (ewentualnie 500 ml prawdziwego, 100 proc. soku pomarańczowego z kartonu)
2 łyżeczki soku z cytryny (nie jest konieczny, ale wyostrza smak)
30 dkg cukru białego
30 dkg cukru brązowego
żelfix 2:1

Mieszkanie za czytanie

Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy z nich gniazda z pestkami i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je do garnka i wlewamy sok pomarańczowy i dodajemy żelfiks. Całość dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Następnie gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy cukier i gotujemy całość około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z pieca i mieszamy aż całkowicie zniknie piana. Gorący dżem przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Ustawiamy słoiki do góry dnem i czekamy aż całkowicie ostygną. Dżem wychodzi bardzo słodki i bardzo pyszny.

KD

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.