Piotr Sobierajski

Nowe centrum w Dąbrowie Górniczej nabiera kształtów. Jest gotowy projekt

Tak zwycięzca konkursu widzi zabudowę nowego centrum Fot. mat.biuroAnalog Tak zwycięzca konkursu widzi zabudowę nowego centrum
Piotr Sobierajski

Projekt biura ANALOG Piotra Śmierzewskiego z Koszalina zwyciężył w konkursie architektonicznym na nowe centrum Dąbrowy Górniczej. Wiemy więc, jak może za kilkanaście lat wyglądać nowe śródmieście na terenie byłego zakładu Defum, gdzie dziś realizowany jest projekt Fabryka Pełna Życia.

Po ogłoszeniu werdyktu sądu konkursowego międzynarodowego konkursu na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej dla nowego centrum Dąbrowy Górniczej, wiemy już, gdzie w mieście znajdzie się nowy rynek, w jaki sposób historyczne hale dawnej fabryki Defum, powiązane zostaną z nową zabudową. Jak wyjaśnia prof. Henryk Zubel, przewodniczący sądu konkursowego, zwycięska praca najlepiej określa od czego należy zacząć inwestowanie w obszarze śródmieścia Dąbrowy Górniczej, wskazując przestrzeń w północnej części dawnych zakładów Defum, „wyciętą” z zespołu hal.

- Ulokowanie placu miejskiego we wnętrzu dawnej fabryki Defum, a nie obok niej, to zasadnicza decyzja projektowa. Dzięki takiemu podejściu cały zespół budynków tworzy wyraźną, spójną całość, która odcina się od otaczającej zabudowy - podkreślił prof. Henryk Zubel.

Ponadto zdaniem architektów ze Stowarzyszenia Architektów Polskich, którzy oceniali konkursowe prace, można powiedzieć, że autorzy tej najlepszej „twardo stąpają po ziemi”, a jednocześnie znaleźli rozwiązanie niezwykle atrakcyjne w kontekście urbanistyczno-architektonicznym. Łatwo przy tym dostrzec zarysowanie długofalowej strategii inwestycyjnej, co ma wielkie znaczenie dla etapowej komercjalizacji obszaru Fabryki Pełnej Życia.

Oprócz 22 tys. zł nagrody, zdobywca pierwszego miejsca otrzyma zlecenia o wartości 800 tys. zł na zaprojektowanie nowego centrum Dąbrowy Górniczej. Biuro projektowe ANALOG Piotra Śmierzewskiego ma na to czas do grudnia tego roku.

Nowy projekt musi być uzupełniony o dokładne wytyczne, zlecone przez miasto. Tak, by spełniał wszystkie oczekiwania mieszkańców. To, co rzuciło się w oczy niemal wszystkim, to fakt, że zwycięski projekt nie przedstawił prawie żadnych propozycji zagospodarowania placu Wolności przed Pałacem Kultury Zagłębia. W odróżnieniu na przykład od projektu, który zajął w konkursie drugie miejsce. I to, jak zapowiadają władze miejskie, podobnie jak wiele innych elementów, trzeba będzie teraz dopracować. Warto natomiast zauważyć, że autorzy zwycięskiej pracy postawili faktycznie na odwrócenie proporcji, umie-szczając plac centralny na terenie Fabryki Pełnej Życia na samym końcu (patrząc od strony PKZ), bliżej linii kolejowej.

Pozostało jeszcze 44% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Piotr Sobierajski

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.