Nowy hotel w Katowicach przy Mariackiej to Best Western Browar Mariacki ZDJĘCIA

Czytaj dalej
Fot. LOTA
Justyna Przybytek

Nowy hotel w Katowicach przy Mariackiej to Best Western Browar Mariacki ZDJĘCIA

Justyna Przybytek

Z gmachu dawnego hotelu Śląskiego przy ulicy Mariackiej w Katowicach w końcu zniknęły rusztowania, a oczom katowiczan ukazała się pięknie odnowiona elewacja. Generalny remont, przez lata opuszczonego budynku, trwa. W przyszłym roku, prawdopodobnie po wakacjach, zostanie tu otwarty nowy hotel, a jednocześnie mini browar Best Western Browar Mariacki.

Nowy hotel - Best Western Browar Mariacki - powstaje w budynku przy ulicy Mariackiej 15, w którym w 1930 roku otwarto ekskluzywny hotel Europejski. Po wojnie zmieniono nazwę na Śląski, znacznie zmienił się – na gorsze – także standard obiektu. W 2011 roku nieczynny, wówczas od siedmiu lat, hotel sprzedało Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Usług Turystycznych. Rok później plany względem obiektu ogłosiła firma Browar Mariacki, spółka córka GC Investment. Prace koncepcyjne ruszyły, w międzyczasie GC ogłosiło upadłość, zaś za hotel z ulicy Mariackiej odpowiada dziś spółka Hobroma.

Roboty przy Mariackiej trwają zarówno w budynku głównym, jak i starszym widocznym od strony Tylnej Mariackiej.

- To budynek z 1905 roku, w którym jak udało mi się ustalić działała piwiarnia – wyjaśnia Bartłomiej Biedzki, prezes Hobroma.

Jak dodaje do tej tradycji inwestycja ma nawiązywać.

Budynek główny ma osiem naziemnych kondygnacji i jedną podziemną. Wewnątrz trwają intensywne prace, m.in. montowane są instalacje i budowane ścianki działowe. Wcześniej wnętrza dokładnie oczyszczono, z dawnego Śląskiego i Europejskiej pozostały klatki schodowe z oryginalnymi balustradami, a w wielu miejscach wewnątrz, także w pkojach, zachowana zostanie (nie przykryta tynkiem) cegła na ścianach.

Na wyższych piętrach będzie 46 pokoi hotelowych pod marką Best Western, będą dwu- i jednoosobowe, zaś cały obiekt ma mieć trzy gwiazdki. Na parterze hotelu będzie działała restauracja z mini browarem, zaś piwnica pomieści tanki, w których będzie odbywał się proces fermentacji piwa. W dobudowanym – te prace dopiero ruszają - od podwórza budynku mieścić ma się jeszcze hala piwna, zaś w tym po dawnej piwiarni - kuchnia oraz piwne kadzie. Pomysł jest taki, aby klienci browaru i hotelu mogli śledzić przy Mariackiej cały proces produkcji piwa.


*Alarm smogowy dla woj. śląskiego OTO ZAGROŻONE MIASTA
*Tragiczny wypadek w Czeladzi. Zginęły 2 osoby ZDJĘCIA + WIDEO
*Czy grozi Ci ślepota? ZRÓB TEST Sprawdź swoje oczy w 2 minuty
*Loteria paragonowa: Jak się zarejestrować? Kiedy losowanie nagród?
*Jesteś Ślązakiem, Zagłębiakiem, czy czystym gorolem? ROZWIĄŻ QUIZ

Justyna Przybytek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.