PILICA - SERCE JURY

PILICA - SERCE JURY

Malownicze zakątki i smaki palce lizać!

Gmina Pilica położona jest w jednym z najbardziej malowniczych zakątków Polski na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Wspaniałe krajobrazy przeplatają się tu z niezwykle interesującymi elementami historii. Nasza Gmina to doskonałe miejsce spędzenia czasu wolnego z rodziną, przyjaciółmi czy gronem znajomych. Miejsce dla siebie znajdą tu zarówno miłośnicy aktywnego spędzania czasu wolnego, zwłaszcza za sprawą przebiegających tędy szlaków rowerowych i pieszych (Szlak Orlich Gniazd oraz Szlak Warowni Jurajskich), ścieżek edukacyjnych (Smoleń), stoków narciarskich (w Cisowej i Smoleniu), czy też akwenów wodnych. To również wspaniałe miejsce dla miłośników obcowania z historią. W ostatnich latach gruntownych rewitalizacji doczekały się dwa niezwykle istotne miejsca leżące na terenie naszej gminy. W samym sercu Pilicy odrestaurowany został średniowieczny rynek wraz ze zdobiącym go ratuszem, który runął prawdopodobnie podczas potopu szwedzkiego. Wspaniałą gratką dla turystów jest możliwość zwiedzania Zamku Pilcza w Smoleniu, który po latach odzyskał dawny blask i jest jedną z najpiękniejszych warowni na szlaku „Orlich Gniazd”.

W Gminie Pilica działa 17 Kół Gospodyń Wiejskich skupiających blisko 300 kobiet. Członkinie wspierają swoim działaniem miejscowości z których pochodzą, a także wspólnie realizują programy na podstawie uchwalonego przez siebie regulaminu.
Podstawowym celem każdego z Kół jest propagowanie i podtrzymywanie dawnych oraz obecnych tradycji ludowych, dlatego też chętnie biorą udział w wydarzeniach organizowanych przez instytucje samorządowe jak i przez same członkinie. Wzajemne, bliskie relacje gospodyń na terenie gminy Pilica zaowocowały powstaniem dwóch zespołów „Jurajskie Gospodynie” oraz „Złote Słoneczniki”, które gromadzą chętne do wspólnego śpiewania członkinie różnych Kół. Rozwijają się nie tylko kulinarnie, ale również w rękodziele, które wykonują i rozpowszechniają. Własnoręcznie wykonane rzemiosło zachwycało niejednokrotnie obserwatorów targów, na których gościły. Wraz z działającymi 18 jednostkami Ochotniczych Straży Pożarnych tworzą bogatą w kulturę społeczność naszej Gminy.

PILICA - SERCE JURY

KGW Cisowa

PILICA - SERCE JURY

Ciasto ze szpinakiem

PILICA - SERCE JURY

Składniki:
45 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
1 i 1/3 szklanki cukru,
3 jajka,
1 i 1/3 szklanki oleju,
2 szklanki mąki krupczatki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
300 ml śmietany 30%,
2 opakowania śmietan-fixów,
cukier waniliowy,
truskawki lub inne owoce do ozdoby,
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy i odsączamy. Jajka miksujemy
z cukrem. Mieszając powoli, wlewamy
olej, wsypujemy mąkę z proszkiem i dodajemy
szpinak. Ciasto wlewamy do tortownicy
(śr. 21 cm) i pieczemy godzinę w temperaturze
180 °C. Po wystudzeniu odcinamy nożem
wierzch ciasta i drobno kruszymy. Śmietanę
ubijamy, dodając pod koniec śmietan-fixy
i cukier waniliowy. Na ciasto wykładamy
śmietanę i posypujemy okruszkami ciasta..
Na koniec dekorujemy owocami.
Smacznego!

KGW Dobraków

PILICA - SERCE JURY

Dorsz w zalewie pomidorowej

PILICA - SERCE JURY

Sposób przygotowania:
1. Dorsza podzielić na mniejsze kawałki;
2. Obtaczać w mące pszennej, następnie
w jajku i na końcu w mieszance: Bułki tartej,
mąki pszennej i mąki krupczatki;
3. Smażyć na oleju na złoto.
Zalewa pomidorowa:
1 litr wody
½ szklanki octu
3,5 łyżki cukru
1,5 szklanki ketchupu ostrego
2 cebule pokrojone w plastry
Ziele angielskie
Liść laurowy
Pieprz ziarnisty
2 płaskie łyżki wegety
Zagotować, wystudzić, zalać rybę.

KGW Dzwonowice
*

Fale Dunaju
*
Składniki:
1 szklanka cukru,
1 kostka margaryny,
5 jajek,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
jabłka pokrojone w ćwiartki.
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać
mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę
z białek. Połowę ciasta położyć na blachę,
poukładać jabłka pokrojone w ćwiartki.
Do drugiej połowy dodać 2 łyżki kakao
i położyć na to ciasto z jabłkami. Piec około
45 minut.
Przepis pani Barbary Styczeń z KGW Dzwonowice

KGW Kidów
*

Policzki wołowe

PILICA - SERCE JURY

Składniki:
policzki wołowe ½ kg,
sól, pieprz, kminek mielony, liść laurowy
ziele angielskie,
1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy (zmieszać),
grzyby suszone,
olej,
Vegeta,
Sposób przygotowania:
Policzki wołowe zaprawić solą, pieprzem
i kminkiem. Pozostawić w chłodnym miejscu
na noc, następnie obtoczyć w zaprawie miodowo-
musztardowej, pozostawić na 1 godzinę.
Na mocno rozgrzany olej na patelni wrzucić
na chwilę zaprawione mięso i opiec z jednej
i drugiej strony. Przełożyć do rondla, podlać
wodą, dodając liść laurowy, ziele angielskie,
2-3 grzybki suszone, Vegetę i tak gotować
na wolnym ogniu ok. 4 godzin. Podawać z kaszą
orkiszową z warzywami lub pieczywem.

KGW Kleszczowa
*

Królewski miodownik z biszkoptem
*
Ciasto miodowe:
2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
4 łyżki mleka,
5 łyżek miodu prawdziwego płynnego,
½ szklanki cukru,
120 g margaryny,
2 jajka.
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą,
dodać płynny miód, jajka, mleko,
szczyptę przyprawy do piernika, margarynę
oraz cukier – zagnieść ciasto. Podzielić
na dwie części. Jedną częścią ciasta wylepić
blaszkę wyłożoną wcześniej pergaminem
do pieczenia. Wstawić do nagrzanego
do 170 °C piekarnika i piec 15-20 minut. Tak
samo upiec drugie ciasto.
Biszkopt:
4 jajka,
1 szklanka mąki tortowej,
¾ szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju.
Jajka zmiksować na białą, puszystą masę
z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem
do pieczenia i dodawać po łyżce do masy
jajecznej, cały czas mieszając. Tak przygotowany
biszkopt wylać do tej samej blaszki,
w której piekliśmy ciasto miodowe i wstawić
do piekarnika. Piec 25 minut w temp.
160 °C. Po upieczeniu wystudzić na kratce
kuchennej.
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka,
½ szklanki cukru,
200 g margaryny,
32 g cukru waniliowego,
2 czubate łyżki mąki pszennej lub dwa budynie
śmietankowe zamiast mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Polewa czekoladowa:
W części mleka rozrobić mikserem mąkę.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać
rozrobioną mąkę, ugotować budyń
(można również zastąpić mąkę gotowymi
budyniami śmietankowymi w proszku). Odstawić
do wystygnięcia. Margarynę utrzeć
na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu
i utrzeć puszysty krem.
Przełożenie:
Jeden płat ciasta miodowego przełożyć połową
kremu budyniowego, przykryć biszkoptem,
nałożyć resztę kremu i przykryć
plackiem miodowym. Udekorować polewą
czekoladową ciasto i odstawić na 2 dni
w chłodne miejsce, wtedy placki miodowe
zmiękną i ciasto nabierze charakteru.

KGW Kocikowa

PILICA - SERCE JURY

Jurajska buła
*
Składniki:
50 g masła miękkiego
300 g mleka
20 g drożdży
60 g cukru
550 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajo, rozbełtane do posmarowania bułek
Sposób przygotowania:
Masło, drożdże i cukier zalać letnim mlekiem.
Składniki powinny się w nim rozpuścić.
Dodać mąkę i sól. Wyrabiać ręcznie
do momentu aż ciasto będzie elastyczne
i lekko lepkie. Zagniecione ciasto przełożyć
do wysmarowanej masłem miski przykrytej
lnianą ściereczką, na ok. 1 godz.
Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 6 równych
części. Każdą część znów podzielić
na 3 części, z każdej uformować wałek.
Z 3 wałków zapleść warkocz. Zaplecione buły
ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia
i raz jeszcze pozostawić do wyrośnięcia.
Podczas wyrastania ciasta, rozgrzać piekarnik
do temp 180 0C. W osobnym naczyniu
roztrzepać jajko, którym posmarujemy bułki.
Jeśli chcemy, żeby bułki były wytrawne, dodajemy
mniej cukru. Piec ok 20-30 minut.

Sos paprykowo-pomidorowy
Składniki:
3 kg papryki żółtej lub czerwonej,
25 dkg chili,
3 główki czosnku.
Sposób przygotowania;
Ww. składniki zemleć lub pokroić w słupki
Następnie dodać:
2 szkl. cukru,
1 szkl. oleju,
2 łyżeczki soli.
Gotować to przez 20 minut
Następnie dodać:
1 szkl. octu,
2 liście laurowe,
3 słoiczki przecieru pomidorowego.
Ponownie gotować 20 minut.
Gorące włożyć do słoików i odwrócić do góry
dnem.

KGW Pilica

PILICA - SERCE JURY

Ciasto kokosowo-jabłkowe z polewą chałwową
*
Składniki:
1000 g jabłek,
180 g cukru do ciasta,
7 łyżek cukru do piany z białek,
1 kostka masła,
220 g mąki tortowej,
100 g wiórków kokosowych,
8 jajek,
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 łyżeczki kakao.
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych
oczkach i lekko odciskamy dłońmi
sok. Masło ucieramy do białości i porcjami
dodajemy cukier, a następnie żółtka. Wsypujemy
mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dodajemy
pianę z 4 białek i jeszcze raz delikatnie
mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy
kakao i dokładnie mieszamy. Ciasto
białe wykładamy na wyłożoną papierem
do pieczenia formę o wymiarach 24x39
cm. Pozostałe białka ubijamy na pianę, dodajemy
7 łyżek cukru oraz wiórki kokosowe,
mieszamy. Masę kokosową dajemy
na ciasto, a następnie odciśnięte jabłka wymieszane
z cukrem wanilinowym i przykrywamy
kakaowym ciastem.
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 °C.
Polewa chałwowa:
200 g chałwy kakaowo-waniliowej,
2 czubate łyżki cukru,
10 g masła,
4 łyżki mleka,
20-30 g wiórek kokosowych do posypania.

Masło, 2 łyżki mleka, cukier oraz pokruszoną
chałwę gotujemy na jednolitą masę, stale
mieszając. Gdy składniki się połączą i masa
zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia.
Wlewamy pozostałe 2 łyżki mleka, stale mieszając
do chwili częściowego ostygnięcia.
Wystudzone ciasto dekorujemy polewą
i posypujemy wiórkami kokosowymi.

KGW Przychody

PILICA - SERCE JURY

Sałatka brokułowa
*
Składniki:
brokuł,
5 jaj ugotowanych na twardo,
ser feta (1 opakowanie),
słonecznik łuskany.
Sos:
4 łyżki majonezu, mały jogurt naturalny,
4 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować
w osolonej wodzie. Jaja podzielić na ćwiartki,
ser pokroić w kostkę. Układać warstwami,
polać sosem, wierzch posypać słonecznikiem.
Smacznego!

KGW Sierbowice
*

Ciasto poduszeczka

PILICA - SERCE JURY

Składniki:
5 jajek,
15 dkg cukru pudru,
20 dkg mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
125 ml oleju (może być kujawski),
125 ml wody (przegotowana, lekko ciepła),
3 łyżki kakao,
cukier waniliowy,
3 serki homogenizowane waniliowe,
1 budyń śmietankowy.
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy z połową cukru. Żółtka ubijamy
z drugą połową cukru. Dodajemy żółtka
do białek i wtedy dodajemy po trochu mąkę,
wodę, olej, kakao i lekko to mieszamy. Wylewamy
wymieszane ciasto na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. 3 serki homogenizowane,
cukier waniliowy, budyń miksujemy,
przekładamy do woreczka foliowego,
ścinamy rożek i lekko przejeżdżamy
po cieście w kształcie kratki, po prostu wyciskamy
po cieście. Pieczemy w temp. 180 st.
C, ok. 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu
można posypać cukrem pudrem.
Porada:
Ciasto świetnie nadaje się do wypieku babeczek
z nadzieniem np. budyniowym, jak
również można upiec ciasto z owocami,
najlepiej z ćwiarteczkami jabłek lub wydrylowanymi
wiśniami, rozłożonymi na cieście
i lekko wciśniętymi.

KGW Sławniów

PILICA - SERCE JURY

Kukułka

PILICA - SERCE JURY

Biszkopt ciemny:
6 jajek,
szkl. cukru,
¾ szkl. mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao.
Biszkopt jasny:
3 jajka,
½ szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Upieczony ciemny biszkopt należy przekroić
na pół. W tej samej formie pieczemy biszkopt
jasny.
Masa czekoladowa:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
10 dag gorzkiej czekolady,
10 dag mlecznej czekolady,
4 kieliszki wódki,
4 łyżki cukru.
Kawę zalewamy ½ szkl. gorącej wody
i przelewamy do garnka. Następnie dodajemy
połamaną czekoladę gorzką i mleczną
oraz cukier. Wszystkie składniki podgrzewamy
do momentu całkowitego ich połączenia.
Po ostudzeniu masy oddajemy
wódkę.
Masa śmietankowa:
1 litr śmietanki 30%,
4 śmietan-fix,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki cukru waniliowego.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając
śmietan-fix, cukier puder oraz cukier waniliowy.
Na jedną część ciemnego biszkoptu
wykładamy pół masy śmietankowej, następnie
przykładamy jasnym biszkoptem
i polewamy masą czekoladową. Na całość
wykładamy pozostałą część masy śmietankowej
i przykrywamy ciemnym biszkoptem.
Ciasto dekorujemy polewą czekoladową.
Polewa:
10 dag margaryny,
10 dag cukru,
2 łyżki mleka,
4 łyżki kakao.
Wszystkie składniki podgrzewamy do całkowitego
ich połączenia. Na koniec dodajemy
1 i ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej.

KGW Smoleń

PILICA - SERCE JURY

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

PILICA - SERCE JURY

Składniki:
puszka brzoskwiń w zalewie.
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
1 szt. margaryny,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 duże jajka,
1 cukier waniliowy.
Łączymy ze sobą wszystkie produkty i wyrobione
ciasto wykładamy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia.
Masa serowa:
1 kg sera mielonego,
7 jajek,
1 margaryna,
1 budyń waniliowy,
1 cukier waniliowy.
Do miski wykładamy ser, dodajemy cukier
waniliowy, budyń waniliowy, ubite jajka
z cukrem i mieszamy, na koniec dodajemy
roztopioną margarynę. Dokładnie mieszamy
i odstawiamy na chwilę. W tym czasie
robimy kruszonkę.
Kruszonka:
0,5 margaryny,
0,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki mąki.
Na blachę z ciastem układamy brzoskwinie
z puszki pokrojone w ósemki, następnie
polewamy je masą serową i posypujemy
kruszonką. Piekarnik z termoobiegiem
ustawiamy na 150 st. C i pieczemy ciasto
ok. 45 minut. Gdy ciasto wystygnie, posypujemy
je cukrem pudrem.
Przepis Ewy Laskowskiej (KGW Smoleń)

KGW Solca
*

Serki typu włoskiego

*

Solanka:
1 litr wody,
6 dag soli kuchennej,
3 serki.
Sposób przygotowania:
Moczymy w solance serki 24 godziny. Następnie
wyjmujemy na gazę do odcieknięcia
na 12 godzin.
Po osuszeniu obtaczamy w przyprawach:
papryka, tymianek, czosnek niedźwiedzi,
czarnuszka.
Wędzimy ok. 5-6 godzin w temperaturze
50-55 °C drewnem owocowym.

KGW Szyce
*

Ciasto Porzeczkowiec:

PILICA - SERCE JURY

5 jajek,
1,5 szkl. mąki,
1,5 szkl. cukru,
3/4 szkl. oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 łyżek kakao,
1/2 szkl. wody.
Dodatkowo:
2 słoiczki dżemu porzeczkowego.
Sposób przygotowania:
Olej, wodę, cukier, kakao zagotować, a następnie
wystudzić. Wystudzoną masę
zmiksować z żółtkami, a następnie dodać
mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Krótko
miksować. Białka ubić na sztywno i połączyć
delikatnie z ciastem.
Piec 35 min w tem. 180 st. C. Ciasto przekroić
na 2 części.
Krem:
200 g masła,
400 g serka naturalnego,
1/2 serka waniliowego,
5 łyżek cukru pudru.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodać
stopniowo serki.
Wierzch:
500 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukry pudru,
serek mascarpone.
2 śmietan-fixy.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier
puder oraz na samym końcu serek
mascarpone i śmietan-fixy.
Zmiksować na jednolitą masę.
Przełożenie:
CIASTO + DŻEM + KREM + CIASTO +
DŻEM + WIERZCH

KGW Wierbka
*

Pieczone pierożki

PILICA - SERCE JURY

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka mąki krupczatki,
¼ kostki drożdży,
1 łyżeczka soli,
1 jajko (żółtko do ciasta, białko do smarowania),
mały jogurt naturalny,
¾ kostki masła – najlepiej roztopione,
3 łyżki ciepłej wody.
Farsz:
gotowy lub sprawdzona receptura
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy.
Wykrawamy okręgi, nakładamy farsz i zaciskamy
na kształt pie roga. Smarujemy
białkiem i pieczemy 15 minut w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni C.

KGW Wierzbica
*

Biszkopt z masą słonecznikową

PILICA - SERCE JURY

Upiec biszkopt z 5 jaj - jasny
Masa:
4 łyżki mleka,
6 łyżek cukru,
1/2 kostki margaryny,
300 g uprażonego słonecznika.
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z jedną puszką karmelu.
Dodać chłodny uprażony słonecznik.
500 ml śmietany kremówki ubić z dwoma
śnieżkami i dwoma śmietan-fixami.
Na biszkopt wyłożyć masę słonecznikową.
Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę.
Posypać prażonym słonecznikiem.

KGW Złożeniec

*

Ciasto Cappuccino

PILICA - SERCE JURY

Biszkopt:
6 jajek (oddzielić białka),
¾ szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
Ubić białka na pianę, usztywnić cukrem.
Dodawać po jednym żółtku. Wymieszać
mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodawać
powoli do piany, mieszając ciasto delikatnie
łyżką. Upiec biszkopt.
Ciasto kokosowe:
20 dag wiórek kokosowych,
5 białek,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
niepełna szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając,
dodać cukier. Kiedy piana zrobi się
sztywna, należy dodać pozostałe składniki.
Piec 15 minut.
Krem:
5 żółtek,
niepełna szklanka cukru,
3 łyżki mąki,
2 budynie śmietankowe,
2 szkl. mleka,
1 kostka margaryny,
1 opakowanie cappuccino waniliowego.
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać, odlać niepełną szklankę
ciepłego mleka i zmiksować z żółtkami,
cukrem, budyniem i mąką. Do gotującego
się mleka przelać rozrobiony budyń, szybko
mieszając.
Margarynę utrzeć, dodać zimny budyń
i opakowanie cappuccino.
Biszkopt przekroić na pół, przełożyć ½
kremu, na to ciasto kokosowe i pozostałą
część kremu. Przykryć ciemnym biszkoptem.
Polać polewą.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.