Przepis gospodyń z KGW Czarków na poświąteczne kluski

Czytaj dalej
Fot. Katarzyna Granda
Katarzyna Granda

Przepis gospodyń z KGW Czarków na poświąteczne kluski

Katarzyna Granda

Zostało Ci mięso po światach, nie wiesz co z nim zrobić? Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich z Czarkowa podpowiadają jak je wykorzystać a nie zmarnować.

Przedstawiamy przepis na pyszne kluski z mięsem. Między innymi za to danie gospodynie zostały wyróżnione na VIII Festiwalu Pszczyńskich Maszketów „Chochla” 2015. Zajęły trzecie miejsce.

Przepis na kluski

Składniki na ciasto do klusek:
2 kg ugotowanych ziemniaków,
mąka ziemniaczana ,
2 jajka,
5,6 surowych ziemniaków

Składniki na farsz:
gotowane lub pieczone mięso, może być mięso z zupy, resztki np. kaczki

Przygotowanie farszu:
Mięso zmielić przez maszynkę, farsz doprawić do smaku solą i pieprzem

Przygotowanie:
1. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Otrzymaną masę podzielić na 4 części. Jedną ćwiartkę odłożyć. W puste miejsce wsypać mąkę i dodać jajka. Ugnieść ciasto. Kiedy ciasto jest zbyt „luźne” należy dosypać mąki.
2. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce do placków ziemniaczanych.
3. Przetarte ziemniaki odcisnąć, najlepiej przez gazę. Dodać do ciasta na kluski.
4. Wyrobić
5. Na kawałek ciasta, położyć łyżeczkę farszu. Uformować kluskę.
6. Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie na małym ogniu.

Kluski podaje się polane przesmażonym, drobno pokrojonym boczkiem z cebulką.

Smacznego

Katarzyna Granda

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.