Przepis gospodyń z KGW Czarków na poświąteczne kluski
Zostało Ci mięso po światach, nie wiesz co z nim zrobić? Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich z Czarkowa podpowiadają jak je wykorzystać a nie zmarnować.
Przedstawiamy przepis na pyszne kluski z mięsem. Między innymi za to danie gospodynie zostały wyróżnione na VIII Festiwalu Pszczyńskich Maszketów „Chochla” 2015. Zajęły trzecie miejsce.
Przepis na kluski
Składniki na ciasto do klusek:
2 kg ugotowanych ziemniaków,
mąka ziemniaczana ,
2 jajka,
5,6 surowych ziemniaków
Składniki na farsz:
gotowane lub pieczone mięso, może być mięso z zupy, resztki np. kaczki
Przygotowanie farszu:
Mięso zmielić przez maszynkę, farsz doprawić do smaku solą i pieprzem
Przygotowanie:
1. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Otrzymaną masę podzielić na 4 części. Jedną ćwiartkę odłożyć. W puste miejsce wsypać mąkę i dodać jajka. Ugnieść ciasto. Kiedy ciasto jest zbyt „luźne” należy dosypać mąki.
2. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce do placków ziemniaczanych.
3. Przetarte ziemniaki odcisnąć, najlepiej przez gazę. Dodać do ciasta na kluski.
4. Wyrobić
5. Na kawałek ciasta, położyć łyżeczkę farszu. Uformować kluskę.
6. Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie na małym ogniu.
Kluski podaje się polane przesmażonym, drobno pokrojonym boczkiem z cebulką.
Smacznego