Aleksander Król

Przepis na szynkę z galaretką

Przepis na szynkę z galaretką
Aleksander Król

Lubisz szynkę z galaretką? Nie musisz kupować puszki w markecie. Możesz zrobić pyszną szynkę sama! Nie jest to takie trudne, a wyjątkowy smak gwarantowany. Podaj szynkę na śniadanie albo kolację. Oczarujesz rodzinę! Szynkę z galaretką w słoikach poleca Maria Wit, ze Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych i Ich Rodzin w Nędzy i studentka UTW w Raciborzu

Składniki:
1.5 kg wieprzowej łopatki lub karczku,
20 g soli peklowej lub zwykłej,
1.5 łyżeczki żelatyny,
1.5 łyżeczki pieprzu mielonego, 3 sztuki - ziele angielskie,
3 małe listki laurowe,
3 ząbki czosnku (niekoniecznie).

Wykonanie:
Mięso kroję na małe kawałki i rozbijam lekko tłuczkiem, solę i zostawiam w lodówce na 2-3 dni. Po tym czasie doprawiam pieprzem i czosnkiem, wsypuję żelatynę oraz dodaję 100 ml wody. Mieszam, po czym wkładam do słoików. Do każdego wkładam na wierzch po 1 ziarenku ziela oraz kawałek liścia laurowego. Zakręcam i gotuję ok 1 godziny, zestawiam z pieca, na drugi dzień gotuję jeszcze raz 1 godz. Smacznego!

Aleksander Król

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.