Przepis na wielkanocną jajecznicę

Czytaj dalej
Fot. Katarzyna Granda
Katarzyna Granda

Przepis na wielkanocną jajecznicę

Katarzyna Granda

Przez cały miesiąc będziemy prezentować przepisy sprawdzone przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Czarkowa. Jako pierwszy przedstawiamy przepis na wielkanocną jajecznicę wg Ewy Latuszek. Przepis polecają wszystkie członkinie koła i podkreślają, że jest to obowiązkowe danie Wielkanocnego Śniadania w Czarkowie.

Wielkanocna jajecznica wg Ewy Latuszek

Składniki:
30 dkg boczku wędzonego,
2 cebule,
10 jajek,
duży pęczek szczypiorku,
pół łyżki maki,
pół szklanki mleka.

Przygotowanie:
Boczek i cebulę drobno pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni.

Jajka wbić do garnka, dodać mleko, sól pieprz. Roztrzepać. Dodać mąkę i zmiksować.

Jajka wlać do boczku. Trzeba stale mieszać, aby jajecznica wyszła puszysta. Pod koniec wsypać posiekany duży pęczek szczypiorku.

Smacznego

Katarzyna Granda

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.