Przepis na wielkanocną jajecznicę
Przez cały miesiąc będziemy prezentować przepisy sprawdzone przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Czarkowa. Jako pierwszy przedstawiamy przepis na wielkanocną jajecznicę wg Ewy Latuszek. Przepis polecają wszystkie członkinie koła i podkreślają, że jest to obowiązkowe danie Wielkanocnego Śniadania w Czarkowie.
Wielkanocna jajecznica wg Ewy Latuszek
Składniki:
30 dkg boczku wędzonego,
2 cebule,
10 jajek,
duży pęczek szczypiorku,
pół łyżki maki,
pół szklanki mleka.
Przygotowanie:
Boczek i cebulę drobno pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni.
Jajka wbić do garnka, dodać mleko, sól pieprz. Roztrzepać. Dodać mąkę i zmiksować.
Jajka wlać do boczku. Trzeba stale mieszać, aby jajecznica wyszła puszysta. Pod koniec wsypać posiekany duży pęczek szczypiorku.
Smacznego