Słodkość na dziś: Tarta z kremem czekoladowym

Czytaj dalej
Fot. Kinga Paruzel
Tomasz Klyta

Słodkość na dziś: Tarta z kremem czekoladowym

Tomasz Klyta

Zazwyczaj desery z czekoladą kojarzą nam się ze sporą kalorycznością. Tak jednak nie jest w przypadku tarty z kremem czekoladowym. Autorką przepisu jest Kinga Paruzel i można go znaleźć m.in. w jej najnowszej książce: Fit Słodkości. Przygotowanie tarty zajmie nam około 70 minut.

Składniki na 6 - 8 porcji:
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1,5 szklanki mielonych migdałów
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
150 g gorzkiej czekolady
maliny, jeżyny, płatki migdałów do dekoracji
szczypta soli

Mieszkanie za czytanie

Przygotowanie:
Przygotuj spód. Wiórki kokosowe i mielone migdały zmiksuj ze szczyptą soli. Wlej syrop klonowy i olej kokosowy, ponownie zmiksuj, aż ciasto będzie zbite. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę o średnicy 21 cm wyłóż ciasto i dociśnij do dna i boków.

Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przygotuj krem. Do miski włóż połamaną czekoladę. W rondlu zagotuj mleko kokosowe wraz z syropem klonowym. Kiedy płyn zacznie bulgotać, zalej nim przygotowaną czekoladę. Poczekaj minutę, a następnie całość wymieszaj na gładką masę. Zalej nią upieczony, wystudzony spód. Tartę udekoruj malinami, jeżynami i podprażonymi płatkami migdałów.

Uwaga!
Tartę można przechowywać 5 dni w lodówce lub zamrozić na miesiąc. Do kremu dodaj też opcjonalnie takie przyprawy, jak cynamon, imbir, anyż, kardamon.

Tomasz Klyta

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.