Ślonsko godka: dziś kulinarnie [POSŁUCHEJ ŚLONSKIEGO SYNKA]

Czytaj dalej
Czyta red. Witold Stech

Ślonsko godka: dziś kulinarnie [POSŁUCHEJ ŚLONSKIEGO SYNKA]

Czyta red. Witold Stech

Dziś coś na ząb. To znaczy: dalej jest to lekcja śląskiego jedynie, ale za to nawiązująca do kuchni i jedzenia. Nie czytajcie, jeśli jesteście głodni!

Radiski

rzodkiewki. „Radiski gynał pasujom do biołego syra na śniodanie”

Rabarber

rabarbar. „Piyrsze wiosynne kompoty warzy się ze rabarberu”

Biksy

Słoiki. „W biksach momy inksze maszkety, niy ino bombony”

Jagodki

porzeczki. „Jagodki som roztomajte, żółte, czorne i czerwone”

Nudle

makaron. „Italoki rade jedzom nudle”

Komora

spiżarka. „W komorze stojom krauzy zaprawione na zima”

Knobloch

czosnek. „Do warzynio albo smażynio miynsa fest przidowo się knobloch”

Czyta red. Witold Stech

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.