Smaki lata - festiwal śliwek

Czytaj dalej
Katarzyna Domagała-Szymonek

Smaki lata - festiwal śliwek

Katarzyna Domagała-Szymonek

Początek września to czas na festiwal śliwek. Ten aromatyczny owoc, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z obowiązkowych śliwkowych dań są knedle. Mamy dla państwa więcej sprawdzonych przepisów, w których głównym składnikiem są te smakowite owoce.

1. Knedle ze śliwkami

Składniki:
- ziemniaki - 600 g
- mąka pszenna - 250 g
- 2 jajka
- śliwki węgierki - 500 g
- masło - 70 g
- cukier, sól do smaku
- 200 ml gęstej śmietany

Sposób wykonania:
Ziemniaki obierz i ugotuj. Kiedy jeszcze będą gorące, przeciśnij przez praskę i odłóż, by wystygły. Owoce umyj, rozkrój i usuń z nich pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę lub włóż do większej miski. Na jej środku zrób dołek, wbij do niego jajka, dodaj szczyptę soli i mąkę. Wyrób ciasto. Uformuj z ciasta grube wałki i podziel je na równie wielkości kawałki - takie, by mieściły się w dłoni. Każdy kawałek rozpłaszcz na okrągły placek. Na środku połóż śliwkę, wsyp szczyptę cukru, zawiń w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej szczyptę soli. Knedle gotuj dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjmuj łyżką cedzakową. Możesz podawać je z cukrem lub śmietaną.

2. Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:
- 180 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki śmietany
- 500 g śliwek już bez pestek

Kruszonka: 125 g mąki, 75 g masła, 75 g cukru, szczypta soli

Masło i kasza manna do posypania formy.

Sposób wykonania:
Wykonanie zacznij od włączenia piekarnika na 180 stopni C. Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj masłem i oprósz kaszą manną. Umyj i osusz śliwki, usuń z nich pestki i pokrój owoce na połówki. W osobnej misce utrzyj cukier z masłem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodaj jajka - po jednym na raz. Dodaj esencję waniliową, śmietanę, mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy, na wierzchu ułóż owoce. W osobnej misce zrób kruszonkę: przesiej mąkę, sól i cukier. Dodaj masło pokrojone w kawałki i rozetrzyj między palcami, by powstały okruchy. Posyp kruszonką śliwki. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut. Patyczkiem sprawdź czy jest dobre.

Składniki:
- 30 twardych, sporych śliwek węgierek
- 1 opakowanie serka topionego (najlepiej ementaler)
- łyżka masła
- łyżka śmietany
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych i włoskich
- sól
- pieprz cayenne
- 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotuj masę do faszerowania śliwek. Na gładką masę utrzyj serek topiony, sól, pieprz, masło, śmietanę. Następnie dodaj do tego posiekane orzechy. Śliwki dokładnie umyj, osusz, natnij na pół i wyjmij pestki. Następnie wypełnij przygotowaną masą. Ułóż na dekoracyjnym półmisku, obficie posyp koperkiem.

Katarzyna Domagała-Szymonek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.