SZCZYRK - SIŁA ENERGII

Czytaj dalej

SZCZYRK - SIŁA ENERGII

Tu znajdziesz idealne warunki do wypoczynku

SZCZYRK - SIŁA ENERGII

Szczyrk położony jest w Beskidzie Śląskim w malowniczej dolinie, pomiędzy zboczami Skrzycznego i Klimczoka. Walory turystyczne i największa w Polsce ilość tras narciarskich sprawiają, że cieszy się popularnością przez cały rok. Po wielu latach doczekał się największych w historii inwestycji w infrastrukturę turystyczną. Szczyrk Mountain Resort - największe centrum narciarstwa w Polsce – przeszło pierwszy etap modernizacji. W sezonie 2017/2018 spółka Tatry Mountain Resorts – właściciel Ośrodka oddała do użytku 10-osobową gondolę oraz dwie 6-osobowe kanapy. Docelowo w 2019 ośrodek będzie wyposażony w 6 nowoczesnych kolei linowych – 1 gondolę i 5 kanap. Niewątpliwą wizytówką Szczyrku jest Skrzyczne, należące do Centralnego Ośrodka Sportu Ośrodka Przygotowań Olimpijskich. Podczas 2-etapowego wjazdu, rozciąga się wspaniały widok na panoramę Beskidów. Kolej na całej długości została zmodernizowana. Na sam szczyt wjeżdżamy tu nowoczesną, 4-osobową kanapą. COS dysponuje również pływalnią, halą sportową, odnową biologiczną, stadionem lekkoatletycznym, boiskiem, kortami tenisowymi oraz wspaniałym kompleksem 3 skoczni narciarskich „Skalite”. To tutaj trenują kadry narodowe z Polski, Europy i świata. Otwarty w ubiegłym roku ośrodek w Dolinie Biłej - Beskid Sport Arena - oferuje 6-osobową, całoroczną kolej kanapową, wyciągi orczykowe, wyciąg taśmowy, tor grawitacyjny, restaurację oraz bezpłatne parkingi. W sezonie 2017/2018 została oddana do użytku czarna trasa slalomowa. Z myślą o rowerzystach i spacerujących, przygotowano ścieżkę rowerowo-pieszą nad rzeką Żylicą oraz Centrum Rekreacji z crossowym torem rowerowym w Górnym Szczyrku.
Na turystów czekają również szlaki spacerowe, rowerowe i biegowe. Szczyrk posiada ponad 60 kilometrów tras pieszych i rowerowych. Jest również jednym z ulubionych miejsc dla paralotniarzy i biegaczy długodystansowych. Baza noclegowa obejmuje obiekty o zróżnicowanym standardzie, mogące pomieścić łącznie ponad 7000 gości. Szczyrk jest wymarzonym miejscem dla wszystkich smakoszy kuchni polskiej i regionalnej, a liczne karczmy i restauracje przyciągają doskonałym menu. Wszystko to stwarza idealne warunki do wypoczynku.

SZCZYRK - SIŁA ENERGII
fot. Jacek Kufel

Kluseczki mięsne w jarzynach

SZCZYRK - SIŁA ENERGII

Składniki (na 4 porcje):

25 dkg mięsa mielonego
pół bułki
1 jajko
sól, pieprz
zielona pietruszka
płaska łyżka mąki
2 łyżki masła klarowanego lub oleju
3 marchewki
pietruszka korzeń
por
kalarepka
2 cebule
kawałeczek kapusty
10 dkg fasoli szparagowej
4 pomidory
zielenina

Zasmażka:
łyżka masła
łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Mielone mięso wyrobić z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami. Uformować 10 kuleczek, otoczyć je w mące, obsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron, przełożyć na talerz.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę oraz marchewkę.
Pozostałe warzywa dodać już po podsmażeniu marchewki i cebuli, podlać kilkoma łyżkami wody, ułożyć na wierzchu kuleczki mięsne i razem dusić.
Do miękkich jarzyn dodać obrane ze skórki drobno pokrojone pomidory.
Doprawić potrawę zasmażką, ostrożnie wymieszać i zagotować.
Podawać z ziemniakami obficie posypanymi zieleniną.

Ciasto krucho-drożdżowe z owocami i posypką

SZCZYRK - SIŁA ENERGII

Składniki:

60 dkg mąki
15 dkg cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g drożdży
20 dkg margaryny
6 żółtek
5-6 łyżek śmietany

Posypka:
20 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
20 dkg masła
1 żółtko

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem i pokruszonymi drożdżami.
Dodać resztę składników i wszystko razem wyrobić.
Wyrobione ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć owoce, posypać
lekko cukrem (zależy od owoców).
Na koniec posypać posypką. Piec ok. 40 min. w temperaturze 180 0C.

Nalewka dębowa

SZCZYRK - SIŁA ENERGII

Składniki:

0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
0,5 l wody

Sposób przygotowania:

Kawałek dębu przypalić na ognisku, ostudzić, włożyć do wódki, zakręcić słój, odstawić na miesiąc w ciemnym miejscu.

Kwaśnica na żeberkach (20 porcji)

SZCZYRK - SIŁA ENERGII

Składniki:

kapusta kiszona 4 kg
żeberka 4 kg
seler 1 szt.
pietruszka korzeń 4 szt.
marchewka 6 szt.
cebula 0,5 kg
liść laurowy, ziele angielskie, kminek
czosnek 2 główki
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka zalać gorącą wodą, dodać przyprawy, gotować. Gdy będą półmiękkie, dodać warzywa, zrumienioną na smalcu cebulę i pokrojoną kapustę.
Gotować do miękkości i doprawić.
Podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami.

Życzymy smacznego!

SZCZYRK - SIŁA ENERGII

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.