Patryk Drabek

Szef kuchni poleca: Kluchy bite połom [ZDJĘCIA]

Szef kuchni poleca: Kluchy bite połom [ZDJĘCIA]
Patryk Drabek

Kluchy bite połom na stałe wpisały się w kartę menu Restauracji Ogrodowej Hotelu Fajkier (Lgota Murowana, powiat zawierciański). Specjał znajdziemy na specjalnie stworzonej stronie - „Smaki Jury”.

Pomysł utworzenia specjalnej wkładki powstał, gdy goście poprosili szefa kuchni o ugotowanie czegoś spoza karty - regionalnego dania prosto z Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Oddzielna strony karty menu „Smaku Jury” przyjęła się na dobre i przyciąga do naszej restauracji - podkreśla Grzegorz Maciąg z Hotelu Fajkier.

Same kluchy „połom bite”, dzięki staraniom Koła Gospodyń Wiejskich z Podlesic, zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.

Przepis na to danie jest bardzo prosty: wystarczy połączyć ugotowane ziemniaki z mąką i ubić je specjalną, drewnianą pałką.

Kluchy podaje się okraszone boczkiem z kiszonym ogórkiem lub kwaśnym mlekiem.

Restauracja Ogrodowa startowała w konkursie kulinarnym podczas Święta Polskiego Chochoła i właśnie dzięki tej potrawie otrzymała złoty certyfikat.

Patryk Drabek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.