Uczniowie z Jastrzębia dzielą się przepisami na pyszne dania [ZDJĘCIA, PRZEPISY]

Czytaj dalej
Fot. Bartosz Wojsa
Bartosz Wojsa

Uczniowie z Jastrzębia dzielą się przepisami na pyszne dania [ZDJĘCIA, PRZEPISY]

Bartosz Wojsa

„Roladka z polędwiczki z dodatkiem puszystego puree dyniowego z warzywami i sosem balsamicznym” czy „Polędwiczka wieprzowa z aromatycznym chutney z dyni i frytkami z batatów”? Obie te potrawy może teraz przygotować każdy z Państwa! Uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju dzielą się recepturą i sposobem przygotowania swoich dań. Na pewno będzie pysznie!

W Zespole Szkół Nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju odbyła się pierwsza odsłona Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego pn. „Para w kuchni”, w którym wzięli udział młodzi kucharze z całego regionu. Były szkoły z takich miast, jak Bielsko-Biała, Katowice, Rybnik, Tychy, Bieruń czy Cieszyn. Dwie jastrzębskie grupy, które brały udział w konkursie, specjalnie dla „Dziennika Zachodniego” dzielą się przepisami.

Młodzi dają radę
Młodzi kucharze w dwuosobowych ekipach mieli 2,5 godziny na to, by przygotować konkretne danie i zachwycić jurów. - Pomysł na to, by zorganizować ten międzyszkolny konkurs wziął się z takiej chęci rozwijania umiejętności uczniów. Chcieliśmy umożliwić im kontakt z rówieśnikami i wzajemną wymianę doświadczeń między nimi. Chodzi o to, by nie tylko pokazać swoje umiejętności, ale też nauczyć się czegoś nowego. To pierwsza edycja, ale mamy nadzieję, że impreza wpisze się w harmonogram szkoły i co roku będziemy ją organizować - mówi Joanna Kanak, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół Nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju.

Co na to wszystko młodzi kucharze? Wszyscy bardzo poważnie podeszli do konkursu. Byli zdeterminowani. - Od dawna gotuję, ale w szkole wygląda to nieco inaczej niż w domu. To cieszy i daje radość, kiedy moje dania smakują innym, to najbardziej w tym lubię - mówi 18-letni Robert Dawid, jeden z uczestników konkursu i uczeń trzeciej klasy technikum w ZS2 na kierunku „Technik żywienia i usług gastronomicznych”.

- Gotowanie to bardziej hobby, które bardzo lubię, ale w przyszłości chcę zajmować się medycyną sądową. W gotowaniu najbardziej cieszy, gdy zadowala się podniebienia bliskich - dodaje 18-letnia Marta Krasicka, koleżanka z klasy Roberta.

Jurorzy mieli twardy orzech do zgryzienia, bo poziom uczestników był wyrównany. - Najbardziej interesuje mnie smak. Teraz pojawiła się w kuchni taka tendencja, że na talerzu jest za dużo “instagrama”, a za mało smaku. Trzeba jednak pamiętać, że nie tylko wygląd dania jest ważny, ale przede wszystkim to, by było pysznie. Każdy aspekt jest istotny - mówi Michał Bałazy, znany w całej Polsce kucharz i jeden z jurorów.

Tematem przewodnim konkursu była polędwica i dynia. 1. miejsce zdobył Zespół Szkół Gastronomicznych w Katowicach. Nagrodą dla uczniów był blender wielofunkcyjny, a dla szkoły puchar.

Choć uczniom z Jastrzębia nie udało się wygrać, to ich dania też zachwyciły jurorów. Teraz, specjalnie dla „Dziennika Zachodniego”, uczniowie dzielą się przepisami. Zacznijmy od dania Roberta Dawida i Marty Krasickiej.

Roladka z polędwiczki z dodatkiem puszystego puree dyniowego z warzywami i sosem balsamicznym
Receptura potrawy na trzy porcje. Składniki: 1 sztuka polędwicy wieprzowej, 2-3 szklanki wina białego, 1 duża cebula, 3 plastry boczku, 3 plastry szynki szwarclandzkiej, masło 100g, oliwa 40g, 4 szt. suszonych fig, 1/2 szklanki octu balsamicznego, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 1/2-1 szkl. wina czerwonego, 1/2 dyni piżmowej, 2 ziemniaki, 500ml mleka, 1/2 paczki mrożonej fasolki szparagowej, 1 burak, kiełki, przyprawy i czosnek do smaku, 2 łyżki miodu, cukier, 1/4 dynia hokkaido, 1 szkl. mąki.

Sposób wykonania: Rozbite porcje polędwicy marynujemy w winie, w podsmażonej cebuli i czosnku z ziołami, zwijamy z cebulką i szynką, owijamy boczkiem, obsmażamy, pieczemy. Dynię piżmową gotujemy na mleku z czosnkiem, odcedzamy, łączymy z żółtkiem, ugotowanymi ziemniakami, masłem i przyprawami, przecieramy przez sito. Wyrabiamy ciasto z mąką, upieczonego miąższu z dyni i dodajemy pieprz cayenne, formujemy krakersy, pieczemy. Ocet balsamiczny redukujemy, dodajemy miód, doprowadzamy do wrzenia. Fasolkę gotujemy, buraka podsmażamy, marchewkę dusimy w wodzie z miodem, po czym karmelizujemy i łączymy z przyprawami, fasolką i burakiem. Figi gotujemy w wodzie z miodem, dodajemy sok z cytryny, pomarańczy oraz wino, gotujemy do pozyskania pożądanej konsystencji. Drugie danie wykonały: Anna Wieczorek i Kinga Szewczyk. Była to:

Polędwiczka wieprzowa z aromatycznym chutney z dyni i frytkami z batatów
Składniki: 45 dag polędwiczki wieprzowej, 1 łyżka miodu, 75 ml sosu sojowego. Olej słonecznikowy - do smażenia, 1 kwaśne jabłko, 100 ml octu winnego, 3/4 szklanki wody, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 0,5 łyżki : soli morskiej, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Słodka papryka, ostra papryka, 2 słodkie ziemniaki, 15 listków świeżej bazylii , oliwa z oliwek 3 łyżki, 200g żurawiny, 3/4 soku pomarańczowego, 200 g brązowego cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka masła, szklanka mleka.

Sposób wykonania: Chutney z dyni - posiekać cebule i czosnek. Obrane i pokrojone w kostkę dynie gotować w occie z cukrem, aż będą miękkie, dodać jabłka – gotować ok. 10 min. Dodać cebule i czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki. Gotować bez przykrycia 30 min., mieszając często drewnianą łyżką. Konfitura żurawinowa - do żurawiny dodajemy 2 łyżki brązowego cukru, 3/4 szklanki soku pomarańczowego, 0,5 szklani wody i gotujemy do odparowania. Sos beszamelowy z bazylią - roztapiamy w garnku 1 łyżkę masła, dodajemy 1 łyżkę mąki i gdy zasmażka straci zapach mąki, dodajemy szklankę mleka. Przyprawiamy gałką muszkatołowa i solą. Do blendera dajemy listki bazylii, ząbek czosnku i oliwę z oliwek, blendujemy i mieszamy z sosem beszamelowym. Polędwiczka - miód, sos sojowy, pieprz, słodką paprykę i imbir wymieszać. Polędwiczkę włożyć do woreczka, np. śniadaniowego. Zalać przygotowaną marynatą tak, żeby pokryła całe mięso i ciasno zwinąć woreczek. Marynować 2-3h w temperaturze pokojowej. Polędwiczki piec na patelni grillowej aż będą miękkie i pokryją się złocistą skórką. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Frytki ze słodkich ziemniaków - ziemniaki obrać, pokroić w słupki, posypać papryką ostrą i solą oraz dodać olej i wymieszać. Piec na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Bartosz Wojsa

Z Dziennikiem Zachodnim związany jestem od 16. roku życia, czyli już od 8 lat. Na początku pracowałem w rybnickim oddziale redakcji, później w oddziale Śląsk, w Wydarzeniach, a teraz - w Newsroomie. Na co dzień zajmuję się m.in. tematami związanymi z górnictwem, edukacją i sprawami społecznymi. Piszę też o sprawach lifestylowych, kryminalnych, a także tych związanych ze zwierzętami. Do tego wszystkiego prowadzę program wideo TyDZień, który jest podsumowaniem wydarzeń każdego minionego tygodnia. Urodziłem się w Jastrzębiu-Zdroju, ale obecnie mieszkam w Katowicach. Jestem dumnym opiekunem 1,5-rocznego psa Atreusa, szpica miniaturowego. W wolnych chwilach gram na pianinie i spędzam czas z najbliższymi.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikzachodni.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.