Wielkanocne przepisy od pań z jastrzębskich Kół Gospodyń Wiejskich [WIDEO]

Czytaj dalej
Fot. Bartosz Wojsa
Bartosz Wojsa

Wielkanocne przepisy od pań z jastrzębskich Kół Gospodyń Wiejskich [WIDEO]

Bartosz Wojsa

Pięć Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenie Kobiet na rzecz Propagowania Kultury Śląskiej z Jastrzębia-Zdroju przygotowało dla Was wielkanocne przepisy. Dania są pyszne, sprawdźcie!

Za nami 4. edycja imprezy pn. ,,Nasze kulinarne dziedzictwo”, która odbyła się niedawno w Jastrzębiu-Zdroju. Na spotkaniu nie zabrakło wszystkich pięciu Kół Gospodyń Wiejskich, a także Stowarzyszenia Kobiet na rzecz Propagowania Kultury Śląskiej i jastrzębskich szkół gastronomicznych. Na stołach królowały wielkanocne potrawy.

- Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak mazurek, żurek z kiełbasą i jajkiem, sałatka śledziowa, baba wielkanocna, różnego rodzaju ciasta czy talerza wędlin - wylicza Wanda Kopiec z Koła Gospodyń Wiejskich ,,Borynia-Skrzeczkowice”. To panie z tego koła były organizatorkami wielkiego kulinarnego spotkania. Ich koło istnieje już od 55 lat - zawsze na czasie i w sile.

Nieco dłużej, 56 lat, istnieje Stowarzyszenie Kobiet na rzecz Propagowania Kultury Śląskiej. Wcześniej, w 1960 roku, znane było jako Koło Gospodyń Wiejskich, ale w 2005 roku przekształciło się w stowarzyszenie. - Kołocz to podstawa. Z makiem, serem, budyniem, jabłkiem - co, kto lubi. Mamy też jajka i pasztety, to są rzeczy, których po prostu zabraknąć nie może - mówiła Danuta Kuś, która jest prezesem stowarzyszenia od 25 lat.

Panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały, specjalnie dla Was, wielkanocne przepisy, które mogą zagościć na Waszym stole. I tak właśnie od ,,Moszczenicy” mamy ,,Śląskie hekele”, od ,,Stowarzyszenia Kobiet na rzecz Propagowania Kultury Śląskiej” mamy tort marchewkowy, natomiast ,,Ruptawa” przygotowała przepis na paschę bakaliową.

A to nie wszystko, bo poniżej znajdziecie również ,,Kołocz na poczekaniu” od KGW ,,Bzie”, a także ,,Mazurek gospodyni” od KGW ,,Borynia-Skrzeczkowice” i wreszcie przepis na sałatkę śledziową od KGW ,,Jastrzębie Górne”.

Trzeba przyznać, że wszystkie dania zapowiadają się obiecująco. Powodzenia w przygotowywaniu i smacznego!

Koło Gospodyń Wiejskich ,,Moszczenica”:
Koło Gospodyń Wiejskich ,,Moszczenica” istnieje od 55 lat. Na te wielkanocne święta przygotowali dla Was prosty przepis na pyszne danie. Nazywa się ono:,,Śląskie hekele”.

Składniki:
- 0,5 kg śledzi matiasów,
- 2 duże cebule,
- 4 ogórki konserwowe,
- 2 małe jabłka,
- 2 łyżki musztardy.

Sposób przygotowania:
Przede wszystkim warto pamiętać o tym, by nie moczyć śledzi. Jeśli chodzi zaś o ostatni składnik, tj. musztardę, to dwie łyżki nie są obowiązkowe ani ograniczające - można jej dodać wedle uznania, do smaku. Wszystkie składniki kroimy dokładnie w kostkę, a później umieszczamy w naczyniu. Następnie mieszamy całość i doprawiamy, również według uznania. Po wymieszaniu wszystkiego wystarczy wydzielić porcje i można jeść. Smacznego!

Koło Gospodyń Wiejskich ,,Ruptawa":
Koło Gospodyń Wiejskich ,,Ruptawa” istnieje od 53 lat. Panie mają dla Was przepis:,,Pascha bakaliowa”.

Składniki:
- 1 kg chudego twarogu,
- 20 dag masła,
- 5 żółtek,
- po 3 łyżki migdałów i rodzynek,
- po 5 dag daktyli i fig,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- kilka kropel zapachu cytrynowego,
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szklanka śmietany,
- kandyzowane pomarańcze do dekoracji.

Sposób przygotowania:
Twaróg trzykrotnie przepuścić przez maszynkę, a na koniec przetrzeć przez sito. Posiekać figi i migdały. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Ucierając, dodawać powoli śmietanę. Naczynie z tą masą ustaw nad parą i ubijaj, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wymieszaj z twarogiem, roztopionym masłem, zapachem i bakaliami. Wysoką wąską formę wyłóż gazą, napełnij masę twarogową, obciąż i na noc wstaw do lodówki. Rano wybij paschę jak babkę na półmisek i udekoruj pomarańczami.

,,Stowarzyszenie Kobiet na rzecz Propagowania Kultury Śląskiej”:
,,Stowarzyszenie Kobiet na rzecz Propagowania Kultury Śląskiej” powstało w Jastrzębiu w 1960 roku - wtedy jeszcze funkcjonowało jako Koło Gospodyń Wiejskich. Łącznie istnieje więc już od 56 lat. Na Wielkanoc mają dla Was przepis na:,,Tort marchewkowy”.

Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki oleju,
- 2 szklanki tartej marchwi
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sody,
- 1 i 1/4 szklanki mielonych orzechów,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka masła,
- szczypta soli.

Sposób przygotowania:
Jajka z olejem i cukrem należy miksować na pulchną masę, do tego dodawać powoli składniki dokładnie je mieszając. Później trzemy na tarce marchewkę (drobne oczka lub tarka) i dodajemy do gotowej masy. Wylewamy do dobrze natłuszczonej tortownicy, a potem pieczemy do godziny w 175 stopniach w piekarniku. Na koniec ozdabiamy wedle uznania.

Koło Gospodyń Wiejskich ,,Borynia-Skrzeczkowice”:
Koło Gospodyń Wiejskich ,,Borynia-Skrzeczkowice” istnieje od 55 lat. Ma dla Was coś pysznego:,,Mazurek gospodyni”.

Składniki na blachę 20x24 cm:
Ciasto:
- 1/3 kostki margaryny lub masła 80g, 1 szklanka mąki 170 g, 1/3 szklanki cukru 80 g, 1 jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, wykleić dno i boki formy. Podpiec przez około 10 minut.

Masa:
- 1/2 kostki masła lub margaryny 125 g, roztopić, 3/4 puszki maku 600 g, 1 szklanka cukru 250 g, 4 jajka, 4 jabłka - potrzeć i lekko odcisnąć sok, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2/3 szklanki kaszy manny, 1 szklanka migdałów lub orzechów - pokroić.

Sposób przygotowania:
Jajka ubić na sztywno z cukrem i dodawać po kolei mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i migdały - wymieszać. Wlewamy schłodzoną margarynę i mieszamy. Wylewamy masę na podpieczony spód. Pieczemy przez 60 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy.

Koło Gospodyń Wiejskich ,,Jastrzębie Górne”:
Koło Gospodyń Wiejskich ,,Jastrzębie Górne” istnieje od 55 lat. Panie mają dla Was danie dla prawdziwych smakoszy, ale - jak podkreślają członkinie koła - tej potrawy nie może w Wielkanoc zabraknąć. Będzie to:,,Sałatka śledziowa”.

Składniki:
- 3 śledzie matiasy,
- 1 cebula,
- 2 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 jajka,
- 2 ogórki konserwowe,
- 10 dag żółtego sera,
- majonez i śmietana 18 proc.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewki i jajka należy najpierw ugotować. Z kolei śledzi nie moczymy, jedynie kroimy w kostkę. Później, gdy wykonamy już powyższe zadania, wszystkie składniki kroimy dokładnie w kostkę, a następnie układamy warstwami i przelewamy majonezem wymieszanym ze śmietaną. Na wierzchnią warstwę ścieramy na tarce żółty ser. Pod koniec zwyczajnie ozdabiamy według własnego uznania.

Koło Gospodyń Wiejskich ,,Bzie”:
Koło Gospodyń Wiejskich ,,Bzie” istnieje od 56 lat. Panie mają dla Was coś, co lubi chyba każdy. Ten cudny przepis dokładnie nazywa się:,,Kołocz na poczekaniu”.

Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Kruszonka:
- 7 łyżeczek stopionego masła,
- 7 łyżeczek mąki,
7 płaskich łyżeczek cukru,
- 1 łyżka kokosu.

Sposób przygotowania:
Najpierw zaczynamy od ciasta. Należy wszystko razem połączyć, a następnie wyrobić ciasto. Później wykładamy je na małą blaszkę. Na całość nakładamy pokrojone lub tarte jabłka. W przypadku kruszonki składniki należy standardowo wymieszać, a następnie posypać przygotowane już ciasto z jabłkami. Wszystko wkładamy na koniec do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni od 30 do 40 minut.

Bartosz Wojsa

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikzachodni.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.