Z nadzieniem, serowe, z dziurką... Poznaj przepisy na pączki

Czytaj dalej
Fot. pixabay.com
red.

Z nadzieniem, serowe, z dziurką... Poznaj przepisy na pączki

red.

Tłusty czwartek coraz bliżej. W tym roku dzień, w którym nie liczymy kalorii przypada 4 lutego. Już dziś warto przygotować się i poznać ciekawe pomysły na to, jak zamienić swoją kuchnię w cukiernię. Z konfiturami, bez nadzienia, czekoladą czy serowe. Jest wiele sposobów na przygotowanie pączków. Poznajcie przepisy naszych Czytelników i blogerek kulinarnych.

Pączki ze słodką śmietanką

Składniki:
1 kg mąki, 15 żółtek, 13 dag drożdży, 15 dag masła, 150 ml śmietanki słodkiej, 350 ml mleka, 15 dag cukru, 50 ml spirytusu, skórka pomarańczowa (2 łyżki), do posypania cukier puder z wanilią, nadzienie - powidła (najlepsze własnej roboty: róża, wiśnia, śliwka, porzeczka; można wszystkie wymieszać i zrobić własną kompozycję)
Przygotowanie:
Śmietankę i mleko podgrzać, dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, dodać mąkę, żółtka i wyrabiać dotąd, aż zacznie odstawać od ręki i miski (ok. 30 min). Dodać rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać, aż się wszystko ładnie połączy. Dodać spirytus i skórkę. Dobrze wymieszać. Odstawić przykryte do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, mieszamy króciutko i odstawiamy jeszcze na chwilę. Po tym czasie możemy przystąpić do formowania pączków.
Odstawiamy, a gdy są pięknie wyrośnięte, smażymy w rozgrzanym tłuszczu.
Danuta Balcerowska

Pączki z konfiturą różaną

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 25 g drożdży świeżych, 1/4 szklanki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka soli, skórka z pomarańczy i limonki, 100 g zimnego masła, olej rzepakowy do smażenia (ok. 3-4 szklanki)
Przygotowanie:
Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę, aby drożdże się spieniły. Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj. W osobnej misce połącz ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki. Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszaj palcami. Do mąki z masłem dodaj rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszaj drewnianą łyżką. Na stolnicę oprószoną mąką wyłóż ciasto i wyrabiaj je przez 5-6 minut aż będzie gładkie i błyszczące. Nie dosypuj mąki, bo wtedy pączki będą twarde.
Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, przykrywając je z góry ściereczką bawełnianą. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na godzinę, przykryte bawełnianym ręcznikiem.
W rondlu rozgrzej olej. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy. Kiedy pączki już ostygną nadziej je konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.

Lukier cytrynowy:
Składniki:
200-250 g cukru pudru, 2-3 łyżek soku z cytryny, 2-3 łyżek ciepłej wody
Przygotowanie:
Wodę i sok z cytryny razem wymieszaj. Dodawaj stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder, cały czas ucierając. Jeżeli lukier jest za twardy dodaj łyżkę wody, jeżeli za rzadki - cukier. Pączki pokryj lukrem i zetrzyj na nie skórkę z pomarańczy i limonki. Zamiast kupnej konfitury różanej można zrobić ją samemu (niestety tylko w sezonie).
Michał Rapeła

Pączki z winogronami

Składniki:
200 ml wody, 20 dag cukru, 1/2 kg drobnych winogron, sok z cytryny, 1/2 kg mąki, 40 g drożdży, 1 szklanka mleka, 7 żółtek, 100 g cukru pudru, 20 ml likieru amaretto, 100 g masła, laska wanilii, olej do smażenia, szczypta soli
Przygotowanie:
Do garnka przelewamy wodę, zagotowujemy, dodajemy cukier kryształ. Gotujemy około 15 minut, co chwilę mieszając. Do syropu wkładamy umyte winogrona, skrapiamy sokiem z cytryny, gotujemy na wolnym ogniu około 5 - 7 minut. Odsypujemy 50 g mąki, łączymy z ciepłym mlekiem i drożdżami. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, rozczyn drożdżowy, likier i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, do momentu, gdy będzie gładkie, lśniące i nie będzie przyklejać się do ścianek naczynia, wówczas dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy okrągłe placki, na które nakładamy łyżką wcześniej przygotowane winogrona. Sklejamy brzegi ciasta, formujemy kule, układamy na desce posypanej mąką. Po wyrobieniu całego ciasta, pączki przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej, smażymy pączki z dwóch stron na rumiany kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu. Pączki posypujemy cukrem pudrem połączonym z wanilią.
Monika Bąkowska

Pączki z nadzieniem cytrusowym

Składniki:
50 dag mandarynek, 10 dag skórki pomarańczowej, 50 dag mąki, 5 dag drożdży, 250 ml mleka, 8 żółtek, 8 dag cukru pudru, 15 ml spirytusu, 1 olejek pomarańczowy, 10 dag masła, sól, lukier do polania (2 białka, 20 dag cukru pudru, sok z cytryny / białka przelewamy do naczynia, ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny)
Przygotowanie:
Mandarynki obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki, kroimy na pół, posypujemy startą skórką z pomarańcza, odstawiamy. Przygotowujemy rozczyn: do ciepłego mleka dodajemy drożdże i 3 łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka łączymy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, olejek, spirytus, rozpuszczone masło, rozczyn i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie lśniące i nie będzie się kleić. Odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy je na grubość około 1,5 - 2 cm, wykrajamy szeroką szklanką krążki.
Na połowę krążków nakładamy farsz z mandarynek, przykrywamy drugim krążkiem, sklejamy brzegi, lepimy okrągłe pączki. Pączki pozostawiamy na stolnicy do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej lub smalec, smażymy pączki raz z jednej, raz z drugiej strony na złoty, rumiany kolor. Pączki po wyjęciu przekładamy na ręczniki kuchenne, po przestygnięciu polewamy lub obtaczamy je w lukrze.
Justyna Dryl

Pączki kładzione łyżką

Składniki:
3 szklanki maki, 2 serki waniliowe (2 razy po 125 g), 2 cukry waniliowe, 2 jajka roztrzepane z cukrem waniliowym, 1/2 kostki margaryny (roztopionej), nie cała kostka drożdży, 1 szklanka mleka, odrobina sody
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z jednym cukrem waniliowym. Gdy urosną, wlać na mąkę i dodać serek waniliowy, jaja i tłuszcz. Wyrobić łyżką na jednolitą gęstą masę. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać mąkę, a jeśli zbyt gęste - dolać mleka. Ciasto powinno być takie, jak na racuchy. Dodać 1/3 łyżeczki sody. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie kłaść łyżką na gorący tłuszcz. Po usmażeniu przekładać na ręcznik papierowy i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Do ciasta i oliwy można dodać łyżkę alkoholu np. wódki, aby ciasto nie piło tłuszczu.
Ewa Kołłątaj

Błyskawiczne pączki z serka

Składniki:
50 dkg twarożku z wiaderka, 2 łyżki cukru, 4 jaja, szczypta soli, około 2,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1/2 laski wanilii, olej do smażenia, cukier puder i cynamon do obtoczenia
Przygotowanie:
Wanilię przekroić wzdłuż, końcówką noża wyskrobać nasionka ze środka. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać serek i wanilię - lekko ubić. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej. Powinien być średnio gorący. Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać na gorący tłuszcz kuleczki z ciasta. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik, żeby dobrze odsączyć je z tłuszczu. Cukier puder wymieszać z cynamonem - proporcje w zależności od upodobania. Ciepłe pączki obtaczać w cynamonowym cukrze.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl

Cynamonowe donaty

Składniki:
2 szklanki mąki, 1 ,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki soli, 1 bardzo duże jajko, 1 i 1/4 filiżanki mleka pełnotłustego, 2 łyżki masła, roztopionego, 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii. Posypka: 8 łyżek masła, 0,5 szklanki cukru, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj 2 blachy z formami do donatów. Jeżeli ich nie masz, możesz też użyć formy do muffinów. Nasmaruj je tłuszczem wewnątrz. Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej, mniejszej misce wymieszaj roztrzepane jajko, mleko, roztopione masło i wanilię. Wymieszane mokre składniki wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj je dokładnie razem, aż się połączą. Wlej porcje ciasta do foremek, wypełniając każdą w ok. 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 17 minut lub do momentu, kiedy wetknięta w ciasto wykałaczka będzie czysta i sucha.
Pozwól im ostygnąć przez 5 minut, po czym odwróć formę do góry nogami i ostrożnie wytrząśnij je na zewnątrz. Rozpuść 8 łyżek masła w rondelku albo misce. W drugiej misce przygotuj cukier wymieszany z cynamonem. Maczaj jedną stronę pączka w maśle, po czym dociśnij ją do cukru cynamonowego, aby się przykleił do mokrej powierzchni.
Ina Garten, mat. Polsat Food Network

Pączki z ziemniaków

Składniki:
1 kg ziemniaki, 1 kg mąki tortowej, 1 kostka margaryny, jedno całe jajko i 4 żółtka, 10 dag drożdży, 2 łyżki spirytusu i pół szklanki cukru
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki zmielić, póki ciepłe posypać rozkruszoną margaryną i drożdżami, dodać cukier i jajka, posypać mąką i wyrobić ciasto. Pączki wyciskać literatką i odstawić je na pół godziny do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim oleju. Z podanych produktów wychodzi ok. 60 pączków.
Koło Gospodyń Wiejskich w Olbrachtowie

Szybkie pączki

Składniki:
kostka półtłustego albo tłustego twarogu(ok 250 g), 1 jajko, ok. 1 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka, proszku do pieczenia, olej do smażenia, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Twaróg mielimy. Równie dobrze można go zmiażdżyć widelcem albo wrzucić do rozdrabniacza - każda opcja jest dobra! W misce rozkłócamy jajko i dodajemy cukier. Dodajemy do jajka mąkę z proszkiem do pieczenia oraz twaróg. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką - powinno nie kleić się nam do rąk. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy niewielkie kulki, które smażymy na głębokim oleju, aż się zarumienią. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem. Pączki osuszajmy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Olga Smolec - Kmoch, autorka bloga poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com

Jagodowe pączki

Składniki:
50 dag maki tortowej, 1 szklanka mleka, 3-4 łyżki cukru, ok.10 dag drożdży, łyżka cukru waniliowego, 1 jajo, 4-5 żółtek, 4 łyżki masła, dżem jagodowy, szczypta soli, cukier puder do posypania, olej
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Całość wymieszać i wstawić do garnka z ciepłą wodą na ok. 15 minut ( żeby zwiększyło objętość). Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier waniliowy. Jajo i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na puszystą pianę. Do mąki dodać drożdże i mieszać. Następnie dodać ubite jaja i wszystko razem wymieszać. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione masło i wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na ok. 2cm i szklanką wycinać krążki. W środek nakładać łyżką dżem. Zlepić brzegi i uformować kulki. Olej rozgrzać do 180 st. C i smażyć pączki z obu stron przez ok. 2-3 min.
Agnieszka Weber

Pączki z rumem

Składniki:
0,5 szklanki cukru, 5 dag drożdży, 15 dkg masła, 1 szklanka mleka, 0,5 kg mąki pszennej tortowej, mały kieliszek rumu lub wódki, 6 sztuk żółtek
Przygotowanie:
Mleko zagotować, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Nie może być grudek. Gdy przestygnie, dodać drożdże i łyżkę cukry. Żółtka utrzeć z resztą cukru, wlać do rozczynu i wymieszać. Dodać resztę mąki i alkohol. Wyrabiać ręką, a pod koniec wlać rozpuszczone masło. Dalej wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Jak podwoi objętość, formować małe pączki. Smażyć na smalcu. Konfiturą nadziewać po usmażeniu. Koniecznie różaną.
Jadwiga Krzemińska

Z tradycją...

Przepis na pączki od Grażyny Dereń
Składniki:
jaja - minimum pięć, ale może być więcej, 1 kg mąki tortowej, 0,5 l mleka (letniego), 10 dkg drożdży, 3 duże łyżki cukru, 2-3 łyżki oleju lub ostudzonego, sklarowanego masła, 1 kieliszek alkoholu, marmolada do nadzienia, 1 l oleju rzepakowego do smażenia, 0,5 kg cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Robimy rozczyn: 6 łyżek mąki, rozkruszone drożdże, cukier i mleko mieszamy. Pozostawiamy przykryte ściereczką na 15 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ręką. Gdy odchodzi od ręki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Posypujemy mąką stolnicę, wałkujemy ciasto na grubość 1 cm, wycinamy szklanką kółka, łyżeczką nakładamy nadzienie i zlepiamy. Zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Smażymy na oleju na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem.

Maria Weiss korzysta z tego przepisu od ponad 30 lat:
Składniki:
1 kg mąki tortowej, 4 całe jajka, 1/2 kostki margaryny, 5 łyżek cukru, 7 dkg drożdży, 1/2 litra mleka
Przygotowanie:
Jajka ubić z 4 łyżkami cukru (tak jak na biszkopt). Dodać mąkę, roztopioną margarynę oraz ciepłe mleko i ubite jajka. Na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, zrobić wałek i pokroić na kawałki, z których robimy pączki. Odstawić pączki do wyrośnięcia i smażyć: około 3 minuty z jednej strony, a następnie przewrócić na drugą stronę i dosmażyć. Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy, lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. (Aby zapobiec przypalaniu pączków, wrzucamy do garnka kilka plasterków surowego ziemniaka).

Pączki w cukrze chili

Supertrick od Goefreya Zakariana z programu Kuchnia. Zamiast użyć cukru pudru do oprószenia pączków, obtocz je w cukrze chili
Przepis na cukier chili:
Składniki: 2 szklanki drobnego cukru, 1 łyżeczka sproszkowanego chili (czystego, bez domieszek innych przypraw), 1 łyżeczka sproszkowanej węgierskiej papryki
Przygotowanie: Połącz cukier, proszek chili i paprykę w mikserze wyposażonym w łopatkę. Mieszaj na niskich obrotach, aż składniki dokładnie się połączą, 1 do 2 minut. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
Mat. Polsat Food Network

red.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.